Whitley Z6743 bij Snaaskerke

In de nacht van 9/10 juli 1941 stijgen vanop de vele luchtmachtbases in Engeland 82 bommenwerpers op. De strijdmacht is onderverdeeld in 39 Hampdens, 27 Whitleys en 16 Wellingtons. Alle bemanningen zoeken hun weg naar Aken. Twee ervan zouden het doel nooit bereiken, en storten in ons land neer. Een eerste machine, een Whitley van het 77 Sqdn haalde net de Belgische kust. Het tweede slachtoffer, een Hampden van het 144 Sqdn vond in de andere uithoek van ons land, in Limburg zijn eind.

De Flakbatterij 2./252 wist de Whitley Z6743 (77 Sqdn) naar omlaag te halen. Lucien Rotsaert uit de kustgemeente Snaaskerke verhaalt het einde van dit toestel - het verslag hebben we te danken aan Fernand Dejonghe :

"'s Morgensvroeg kregen we reeds het nieuws van het ongeluk, en dit door toedoen van de luchtbescherming. Reeds vroeg was ik er met de fiets naartoe getrokken om de dingen te bekijken. Het toestel was vanaf de kustrichting Gistel komen aanvliegen, waarschijnlijk aangeschoten. De piloot had mogelijks getracht in de donkere nacht een buiklanding te maken. Waar het stuk van de staart lag is het waarschijnlijk tegen de grond aan gebotst met verlies van het roervlak en is dan vermoedelijk als een kaatsbal opgewipt en dan aan de andere kant van het kanaal richting Gistel te pletter geslagen, waar het wrak uitbrandde en de munitie ontplofte. Ik ben zelf bij het wrak geweest waar rondom de wrakstukken onontplofte brandbommen lagen. Die tuigen waren vijfhoekig, ongeveer 80 centimeter lang, een arm dik en zilverkleurig. Er lag zelfs een gebroken kist met van dat spul in de velden. Blijkbaar waren de bemanningsleden gedood maar niet allen verbrand. Volgens verhalen zou er lijkroof gepleegd zijn onder andere van de vlieglaarzen, ik kan dit echter niet bevestigen.

De slachtoffers werden enkele dagen later door de Duitsers met militaire eer op het kerkhof van Snaaskerke bijgezet. Ook hier was ik aanwezig. De Duitsers bewezen de eer met een tiental soldaten. Een officier hield het woord en nam meermaals het woord 'kameraden' in de mond. Wij mochten alles rustig bekijken, en konden niets anders dan toegeven dat de Duitsers hier fatsoenlijk te werk gingen. Volgens geruchten waren het steeds de manschappen van de batterij die het vliegtuig neerhaalden die de laatste eer bewezen."

De onfortuinlijke Whitley waarover sprake was de Z6743 die om 21u29 opgestegen was om het postgebouw van Aken te bombarderen. De vier lichamen worden na de oorlog naar Oostende overgebracht. Het zijn de piloot Sgt Peter McLean (25 j.), de twee radiotelegrafisten/boordschutters Sgt Reginald Brearley (21 j.) en Sgt Albert Eaves (24 j.) en de boordschutter P/O Graham Whitting (30 j.).

Datum: 
09/07/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Snaaskerke
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993
archief Fernand Dejonghe
Operations Record Book 77 Squadron, The National Archives, Kew