Whitley bij Martenslinden

Na enen haalt een Oberleutnant (Thimmig ?) van het 2.Staffel een Whitley omlaag, die tien kilometer ten westen van Maastricht zijn einde vindt. Deze locatie komt overeen met de crash van de Whitley V Z6586 van het 10 Sqdn die die avond om 22u02 met elf andere bommenwerpers vanop Leeming opgestegen was naar Keulen. De piloot, P/O Henry Pearson (21 j.) vindt samen met Sgt Sidney Loveday (co-piloot, 27 j.), P/O Donald Walker (waarnemer), en de radiotelegrafisten/ boordschutters Sgt Stewart Bott (RCAF) en Sgt John Welsh (26 j.) de dood bij Martenslinden. 

De zus van de piloot Henry Hetley Pearson liet ons weten :  "Henry studeerde Grieks aan de universiteit van Oxford. Hij had de gave rijmpjes te schrijven over eender welk onderwerp en hield van muziek en snelle wagens. Op zijn éénentwintigste verjaardag kreeg hij een sportauto cadeau. Na het beëindigen van zijn studies vervoegde hij de RAF. Kort na 17 augustus 1941 kregen we het bericht dat Henry 'missing' was, maar zijn dood werd pas op 4 oktober van dat jaar bevestigd. Omdat zijn broer op 5 oktober zou trouwen, verzweeg mijn vader het trieste nieuws tot na het huwelijk.

Op het einde van de oorlog sneuvelde ook mijn jongste broer, eveneens in België. Basil diende in het leger, als luitenant in het 15th/19th The King's Royal Hussars, Royal Armoured Corps. Hij werd op 10 september 1944 in de buurt van Zonhoven door een sluipschutter doodgeschoten toen hij uit zijn tank kwam om zijn gewonde bestuurder te helpen. Mijn beide broers waren 21 jaar toen ze stierven."

Henry Pearson ligt samen met zijn bemanning op de oorlogsbegraafplaats Heverlee, op een veertigtal kilometer van het Hasseltse kerkhof waar zijn broer Basil drie jaar later een laatste rustplaats vond.

Datum: 
17/08/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Martenslinden
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993