Thunderstreak te Wannegem-Lede

Op maandag 21 augustus 1967, rond 12u. ’s middags werd het dorpje Wannegem opgeschrikt door het huilende geluid van een straaljager dat gevolgd werd door twee doffe slagen. Nadine Vermeeren die als kind in Wannegem woonde, liep met haar moeder naar buiten en het eerste wat ze opmerkten, was dat de kleren die buiten aan de wasdraad hingen te drogen, helemaal zwart waren. Aldra vernamen ze van voorbijgangers dat een straalvliegtuig was neergestort op een akker aan de Huisepontweg, op enkele tientallen meters van hun woning.

Inderdaad, gedurende een opdracht boven het Belgische grondgebied, kreeg de Republic F-84F “Thunderstreak” FU-12 te kampen met motorpech. Het toestel verloor snel hoogte en de enige uitweg voor de piloot, Adjudant-Vlieger André De Failly van de het 2de smaldeel van de 2de wing van Florennes, was zijn schietstoel te gebruiken. Twee knallen later bengelde hij aan zijn parachute die hem toeliet zonder kleerscheuren aan de grond te geraken op een akker die gelegen is tussen het hof van Mijnheer en Mevrouw Thomaes en “Het Kleinhof” van de familie Colembie.

Ondertussen sloeg de onbemande Thunderstreak te pletter op een korenveld gelegen aan de linkerkant van de Huisepontstraat, ongeveer ter hoogte van het park van het kasteel van Wannegem.

De Thunderstreak had er een totaal van 2012u.50’ op zitten, terwijl de motor (Nr 603453) stilviel na 1220u.15’ te hebben gefunctioneerd.

Datum: 
21/08/1967
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Huisepontweg
Wannegem-Lede
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges; Luchtvaart boven het arrondissement Oudenaarde (manuscript)