2de Smaldeel

Spad 13 N°13 te Thisnes

Kort voor de middag keken de bewoners van Thisnes toe hoe Spads van het 2de Smaldeel oefenden, toen één van de toestellen naar omlaag dook. De Spad N°13 van adjdant Lazet kwam tegen een boom terecht. De piloot kwam er ongedeerd vanaf.

Locatie

Thisnes
België
BE

DH 9 D-21 te Bierset

Als voorbereiding op de meeting te Bierset van 25 mei werd er druk geoefend. Twee DH 9's vlogen opeen hoogte van 400 meter  zo dicht naast elkaar dat ze in elkaar verstrengeld geraakten. Enkele seconden later wrikten beide piloten zich uit elkaar. Sergeant Verdin landde zonder schade, maar de D-21 van adjudant Dubroux vloog tegen een schouw aan. Maar ook deze piloot kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Locatie

Bierset
België
BE

Thunderstreak te Wannegem-Lede

Op maandag 21 augustus 1967, rond 12u. ’s middags werd het dorpje Wannegem opgeschrikt door het huilende geluid van een straaljager dat gevolgd werd door twee doffe slagen. Nadine Vermeeren die als kind in Wannegem woonde, liep met haar moeder naar buiten en het eerste wat ze opmerkten, was dat de kleren die buiten aan de wasdraad hingen te drogen, helemaal zwart waren. Aldra vernamen ze van voorbijgangers dat een straalvliegtuig was neergestort op een akker aan de Huisepontweg, op enkele tientallen meters van hun woning.

Locatie

Huisepontweg
Wannegem-Lede
België
BE

Farman HF 20 N°1 te Laroche

Sopwith 1 1/2 Strutter te Sint-Idesbald

Koksijde - Vliegongeval. Sergeant-vlieger Fritz Pringiers (°15 december 1892 - Ledeberg) verongelukte samen met een mecanicien, Benjamin Meurisse, tijdens een testvlucht op Koksijde/Sint-Idesbald.

Locatie

Sint-Idesbald
België
BE

Sopwith 1 ½ Strutter te Sint-Idesbald - Fritz Pringiers

Farman F 40 bij Veurne

Tijdens het opstijgen van het vliegveld de Moeren om 18u.45 schoot de motor van de Horace in brand en verongelukte de bemanning bestaande uit waarnemer-piloot 1ste sergeant-majoor-vlieger Lucien Hallet (°28 juni 1895 - Brussel) van het 1ste Smaldeel en waarnemer -1ste sergeant-vlieger baron Léon de Maelcamp d'Opstael (°13 augustus 1896 - Brussel) van het 2de Smaldeel. Op de militaire begraafplaats achter de kerk van Adinkerke bevinden zich de oude en de nieuwe grafsteen van de Maelcamp. Hij had tien oorlogsvluchten op zijn actief.

Locatie

Veurne
België
BE

Farman HF 22 Jules Soumoy verongelukte te Buc

Luitenant Vlieger Jules Soumoy (°19 september 1886 Villerupt/Frankrijk) verongelukte te Buc (Frankrijk) bij het opstijgen. Hij werd zwaar gewond ter verzorging overgebracht naar het ziekenhuis waar hij bezweek aan zijn verwondingen. Jules Soumoy werd op 7 september 1914 begraven op de militaire begraafplaats 'des Gonards' in Versailles.

Locatie

Buc
Frankrijk
FR