Stirling te Geetbets

Om 00.58u. behaalde Oblt Heinz-Wolfgang Schnaufer samen met zijn Bordfunker Lt Leo Baro een eerste overwinning die nacht. De Stirling MkIII BF530 ‘OJ-B’ van 149 Squadron was om 23.30u. Britse tijd opgestegen van Lakenheath. Terwijl de Nieuw-Zeelandse radiotelegrafist, F/Sgt R. Hodge, zich naar de astrodome begaf, hoorde hij de projectielen doorheen de wand van de bommenwerper slaan. De granaten en kogels van Schnaufer hadden de lading brandbommen ontstoken. F/O George Cozens, de gezagvoerder begon te schreeuwen “Snel, verlaat het vliegtuig!”. Op dat moment kregen de boordschutters de Duitse jager in het vizier en begonnen ze te vuren. Maar het was te laat. De Stirling brandde helemaal en slechts twee vliegeniers konden springen.

De 27-jarige piloot, F/O George Cozens DFC, werd gedood, alsook zijn tweede piloot, Sgt Robert Hathaway (20 jaar), de navigator F/O Ernest Redman DFC (26 jaar), de meccano Sgt Patrick Hodgkinson (19 jaar) en de boordschutters Sgt Lewis Curtis (32 jaar) en Sgt William Williams (24 jaar). De Stirling stortte bij Geetbets te pletter. De zes gesneuvelden werden te Brustem begraven, hun stoffelijke resten werden na de oorlog na Heverlee overgebracht.

De 25-jarige radiotelegrafist, F/Sgt Roy Hodge, een Nieuw-Zeelander die die nacht zijn zeventiende operatie vloog, rapporteerde in oktober 1943 :

"Ik landde in een veld bij Geetbets, ten zuiden van Diest. Het vliegtuig stortte in een nabijgelegen veld. Na mijn landing hoorde ik iemand naar mij toe komen, en ik had geen tijd om mijn uitrusting te begraven. Ik zette het op een lopen, maar werd door een man gegrepen. Hij leek me vriendelijk en nam me mee naar zijn woning. Ik was lelijk verbrand en mijn enkel was verstuikt. In het huis werd ik gewassen en mijn brandwonden werden verzorgd, maar aangezien ik vlakbij de crashplaats was, nam de man mij naar een andere plaats, zowat een kilometer verderop. Hier bevonden zich verscheidene jonge mannen en een oudere vrouw. Ik kreeg te eten, mijn gezicht werd omzwachteld en ik viel in een stoel bij het haardvuur in slaap.

De volgende ochtend maakte ik koorts. Ik was in shocktoestand. Ze stopten me in bed. Omstreeks 15 uur kwam een oudere man naar me kijken, hij zei dat ik hier niet veilig was. Hij bood aan me in zijn huis te verbergen."

De ontsnapte bleef vier dagen in bed op verscheidene adressen. Een maand later werd hij naar Spanje versluisd. Op 4 oktober verliet Roy Hodge Gibraltar.

De Canadese bommenrichter tenslotte, F/O J.J. Needham, kwam uiteindelijk als krijgsgevangene in Stalag Luft 4 (Sagan) terecht.

Een gedenkplaats in de Hulsbeekstraat herinnert aan deze crash.

Datum: 
04/07/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Hulsbeekstraat 142
Geetbets
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood, De Krijger, Erpe, 1998