Spitfire voor Middelkerke

Die ochtend landen immers zes Britse bataljons en een pantserregiment van de 2de Canadese infanteriedivisie op de stranden van Dieppe, Puys en Pourville. Deze operatie, die zou stranden in een desastreus debâcle, zou de geschiedenis ingaan als 'Operatie Jubilee'.

De RAF zou tijdens deze operatie voor de onontbeerlijke luchtsteun zorgen, maar door het massale ingrijpen van de Luftwaffe zou deze actie ontaarden in wat wel eens de grootste luchtslag in de geschiedenis genoemd wordt.

De Spitfires van het 616 Sqdn zouden boven Dieppe in de escorte voorzien op zo'n 10000 à 14000 voet, het 416 Sqdn daaronder op een geringere hoogte vliegen. De toestellen stijgen om 10u45 op vanop Hawkinge. Boven het doelgebied signaleren de Spit-piloten maar liefst vijftig Fw 190's. Het zijn ondermeer de Focke-Wulfs van de Prillers III. Gruppe, die vanaf halfnegen op Wevelgem gestart waren. Om kwart na tien opent Oblt Borris voor de eerste maal het vuur op een Spit. Hptm Mietusch (7.Staffel) scoort tweemaal, om 10u34 en om 10u35, respectievelijk drie kilometer ten noordoosten en tien kilometer ten noordwesten van Dieppe.

Sgt Norman Coldrey van het 616 Sqdn, die die dag zijn tweede missie vliegt, zou na het treffen niet terugkeren. Hij ligt te Middelkerke begraven. Hoogstwaarschijnlijk stortte hij aan boord van zijn AB529 voor de Franse kust neer, en werd zijn lichaam door de zeestroming naar de Belgische kust gebracht.

Datum: 
19/08/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Middelkerke
be
Type Locatie: 
Incident