Lancaster te Sorinne-la-Longue

Naast Berlijn werd die nacht van  18/19 november ook Mannheim aangevallen. Het 514 Squadron was nog maar enkele weken operationeel en drie toestellen werden naar het doelwit gestuurd. Hiervan ging er één verloren, de «JI-C» (DS784), een Lancaster II, die om 17.24 u. opgestegen was. Hij stortte op zeventien kilometer ten zuidoosten van Namen neer, in de velden van Courrioulles, tussen de dorpjes Assesse, Sorinne en Gesves. De overwinning werd toegekend aan een bemanning van Florennes : Leutnant Peters van de Stab I./NJG 4 claimde om 22.11, op vijf kilometer hoogte, een Lancaster ten zuidoosten van Namen. Hauptmann Evers van de Stab I./NJG 6 beweerde achteraf om 22.10 uur « bei Assisel » (sic) eveneens een Lancaster neergehaald te hebben, maar hij moest de duimen leggen. Vijf vliegeniers kwamen tijdens hun tweede oorlogsopdracht om het leven : P/O Stanley Thomas, de piloot ; Sgt James Brent, de navigator (21 jaar) ; Sgt Ronald Fontaine, de bommenrichter ; Sgt Harry Stagg, de meccano (29 jaar) en Sgt Frank Thomas, de radiotelegrafist. Ze zouden door de bezetter te Assesse begraven worden, waar ze nog steeds rusten. De rugkoepelschutter, Sgt Harry Lucas, landde bij Spy en trok door de stad Tamines. Daar werd hij door een weerstandsgroep in bescherming genomen. De schutter bracht vervolgens twee maanden in de hoofdstad door, waar hij van het ene adres naar het andere gesluisd werd. Uiteindelijk werd het te gevaarlijk en een week na D-Day werd hij in de bossen rond Walcourt gestuurd waar hij tot 3 september 1944 de bevrijding afwachtte. Hij begaf zich naar Melsbroek en werd vandaar op 17 september 1944 terug naar Groot-Brittannië gevlogen.

De Australische staartschutter, F/Sgt Bernard Haines, landde op het dak van een gebouw bij de steengroeve Saint Mare te Vedrin. Enkele arbeiders haalden hem via een ladder uit zijn hachelijke positie en wilden de man verder helpen. De boordschutter kreeg te eten, kledij en onderdak. De dag nadien werd hij naar Luik doorgesluisd, en op 20 november ging het naar Brussel, maar onderweg werd de Australiër ingerekend. Vijf maal trachtte Bernard Haines te ontsnappen. Drie keer werd dat verijdeld door de Duitse bewakers. In april 1945 werd Stalag IVB Mühlberg « bevrijd » door de Sovjettroepen, maar eigenlijk werd de hele gemeenschap aan haar lot overgelaten, en terzelfdertijd met dezelfde strengheid bewaakt. Bernard werd zo eens door de Sovjets opgepakt toen hij weer trachtte er vanonder te glippen, maar een vijfde keer gelukte het hem wel en bereikte hij eindelijk de eigen linies.

De Australiër zou zich nooit aan het « gewone » leven aanpassen. Zijn hele verdere leven zou hij de wereld rondtrekken met een valies in de ene, en een pelgrimsstok in de andere hand. Al in 1946 kwam hij in België langs om zijn toenmalige helpers gedag te zeggen, waarna hij zijn reis decennialang verderzette en zo de hele wereld omzwierf. Nadat hij eind jaren ’90 weer opgespoord werd, zag de erg krasse veteraan er absoluut geen graten in om na 57 jaar van San Francisco terug te keren naar Assesse, om hier op 18 november 2000 een gedenksteen voor zijn bemanning te onthullen.

 

 

 

Datum: 
18/11/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Sorinne-la-Longue
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood, De Krijger, Erpe, 1998
Onderzoek verricht door René Romainville, Gesves, en Wim Govaerts