514 Squadron

Lancaster NN775 te Bunsbeek

De Lancaster NN775 van 514 Squadron stortte op 5 maart 1945 omstreeks 15u  neer in de Pamelenstraat (net achter de Velp) in Bunsbeek. Deze machine was om 10u35 opgestegen in Waterbeach met 169 andere bommenwerpers en was onderweg naar Gelsenkirchen voor een aanval op een benzineraffinaderij. Het toestel stortte neer op 10 meter van de weg schuin tegenover de vroegere woning van de familie Giedts. Marcel Vranckx uit Bunsbeek zag als 20-jarige  dat het toestel met de neus naar beneden crashte en volledig in de drassige grond aan de Velp verdween.

Locatie

Pamelenstraat
Bunsbeek
België
BE

Lancaster bij Molenbeersel

Uffz August Fisher haalde die nacht een 'Lanc' naar beneden. Misschien was het dit toestel, de LL645 'JI-R' van het 514 Squadron die neerstortte in de Haelderheidestraat te Molenbeersel. De piloot, P/O Thackney, wist te ontsnappen, samen met zijn navigator, Sgt E. L. Humes en de rugkoepelschutter, F/Sgt C.H. Henn. De vier overige bemanningsleden stierven in de vuurzee. F/S John Moulsdale (bommenrichter), Sgt Patrick Hughes (radio), Sgt Clive Banfield en F/S Reginald Bromley werden te Sint-Truiden begraven, hun lichamen werden na de oorlog overgebracht naar Heverlee.

Locatie

Haelderheidestraat
Molenbeersel
België
BE

Lancaster te Sorinne-la-Longue

Naast Berlijn werd die nacht van  18/19 november ook Mannheim aangevallen. Het 514 Squadron was nog maar enkele weken operationeel en drie toestellen werden naar het doelwit gestuurd. Hiervan ging er één verloren, de «JI-C» (DS784), een Lancaster II, die om 17.24 u. opgestegen was. Hij stortte op zeventien kilometer ten zuidoosten van Namen neer, in de velden van Courrioulles, tussen de dorpjes Assesse, Sorinne en Gesves.

Locatie

Sorinne-la-Longue
België
BE

Lancaster LL739 te Rixensart

Nadat de bommen gelost waren boven Leuven vlogen de Lancasters verder zuidwaarts. De nachtjagers zaten de formatie voortdurend op de hielen. Een vierde bommenwerper werd boven Waals-Brabant onderschept. Het was de Lancaster "JI-M" van 514 Squadron, die die avond van Waterbeach opgestegen was.De toenmalige Sergeant Fred Brown, de rugkoepelschutter, herinnerde zich in 1993 :

Locatie

Avenue Leopold
Rixensart
België
BE

Lancaster te Bavegem

Toen de oorlog uitbrak, was de Nieuw-Zeelander John Lawrie zestien jaar. Hij had op twaalfjarige leeftijd school verlaten om op de boerderij van zijn ouders in Taranaki te helpen. Op zestienjarige leeftijd besloot hij de luchtmacht te vervoegen. Hij droeg in zich de stille wens terug te keren als officier.

John studeerde tot hij zijn oproepingsbevel kreeg. Hij vertrok naar Canada, om op 13 augustus 1943 in Groot-Brittannië te arriveren.

Locatie

Kerkkouterstraat
Bavegem
België
BE

Lancaster LL652 te Schendelbeke

In de nacht van 27/28 mei 1944 vertrok een bommenwerpersformatie naar Aken, om het rangeerstation 'Rothe Erde' te bombarderen. Blijkens de rapporten van de Britse bemanningen legden de Duitsers een rookgordijn aan, dat soms de doelmarkeerders verduisterde. Toch werd deze missie een succes. De spoorweglijnen, die bij een gelijkaardige raid twee nachten ervoor niet zo erg veel schade opliepen, werden nu volledig stukgeslagen. Tijdens het bombardement, dat van erg korte duur was, vielen ook bommen op de omringende voorstad Forst. 167 mensen vonden de dood.

Locatie

Moenebroekstraat
Schendelbeke
België
BE