Lancaster JB455 te Anzegem

Die nacht flitste de hemel boven Noord-Frankrijk onophoudelijk bij het losbarsten van de flakgranaten. Twee rangeerstations schokten onder het bommentapijt dat er door Bomber Command gelegd werd.

Een Pathfinder-Lancaster ontplofte boven Gijzelbrechtegem, waarna een sliert zweeffakkels een makabere verlichting uitspreidde over het nachtelijk rampgebied. Het waren de resten van de JB455 MG-N van het 7 Squadron die even later in een diepe kuil lagen te branden. De soldaten van het nabijgelegen radarstation Goldammer (Wannegem-Lede) waren algauw terplekke. De stoffelijke resten van zes bemanningsleden werden door de familie De Bosschere naar het kerkhof van Anzegem gevoerd. Ondertussen zat in hun schuur de piloot van het vliegtuig, P/O Hugh W. Thompson. Woensdag 21 juni is hij dan getuige geweest hoe het ontzielde lichaam van het zesde lid van zijn bemanning, de Nieuw-Zeelandse staartschutter F/S Stewart Muir verderop in het aardappelloof gevonden werd. De bemanningsleden kregen een graf op de gemeentelijke begraafplaats van Anzegem. (P/O Cooles Douglas, F/S Weston, F/SNicholson, W/O Devlin, F/S Watts, en Sgt  Muir Steward).

Thompson werd door boer Odo De Bosschere naar Orcq (Fr.) gebracht, vanwaar hij door het Franse verzet doorheen de geallieerde linies geloodst werd. De piloot zou bij de luchtbrug naar Berlijn in 1947 om het leven komen.

Op zondag 20 juni 2004 herdacht de gemeente Anzegem deze crash  met de onthulling van een gedenkplaat aan de hoeve Vindevogel-De Bosschere aan de Weedries nr. 9. 

Datum: 
15/06/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Weedries 9
Anzegem
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
De Decker, Cynrik & Roba, Jean-Louis: Bommenwerpers vs. Locomotieven, De Krijger Erembodegem 1992
East Kirkby Museum