Lancaster DV345 bij Spalding - Georges de Menten de Horne

Luitenant-vlieger (Flying Officer) Georges de Menten de Horne (°5 mei 1913 Brussel) kwam om het leven als navigator aan boord van Avro Lancaster DV345 van 550 Squadron tijdens een raid op Berlijn in januari 1944. De machine crashte tijdens de terugkeer zo’n 8 mijl ten zuidoosten van Spalding, bij Whaplode Drone, Lincolnshire. De hele bemanning kwam om het leven.

De Menten de Horne was in 1940 gemobiliseerd als reserveonderluitenant-vlieger bij het 1e regiment Gidsen. Hij werd krijgsgevangen genomen en na zijn repatriëring naar België ontsnapte hij via Frankrijk en Spanje naar Engeland. Na zijn opleiding als navigator kwam hij in het 550 Squadron maar kwam om het leven in 1944. Hij werd op 25 oktober 1949 ontgraven van Brookwood Cemetery (waar een Belgisch ereperk lag) en gerepatrieerd naar een grafkelder te Melveren.

Broer Eric werd door de Duitsers als verzetsman gefusilleerd. Maar Sint-Truiden eert nog steeds op diverse manieren deze vliegenier. Er werd een plein naar hen genoemd (het de Menten de Horneplein). Op één van de twee pilaren die de toegang tot het park flankeren, werd een gedenkplaat geplaatst.

Datum: 
02/01/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
de Menten de Horne Georges
Locatie
Whaplode Drone
Spalding
gb
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010