550 Squadron

Lancaster NE503 bij Dessau - Charles de Laveleye

De Avro Lancaster III NE503 BQ-R van 550 Squadron werd neergehaald door een nachtjager op 10 km ten zuiden van Dessau (D). Boordschutter was adjudant-vlieger (Sergeant-vlieger) Charles de Laveleye (°4 april 1924 Etterbeek). Hij stierf met vier andere bemanningsleden; de twee overigen werden krijgsgevangen genomen. Charles de Laveleye werd na de oorlog gerepatrieerd naar de begraafplaats van Ukkel.

Locatie

Dessau
Duitsland
DE

Lancaster DV345 bij Spalding - Georges de Menten de Horne

Luitenant-vlieger (Flying Officer) Georges de Menten de Horne (°5 mei 1913 Brussel) kwam om het leven als navigator aan boord van Avro Lancaster DV345 van 550 Squadron tijdens een raid op Berlijn in januari 1944. De machine crashte tijdens de terugkeer zo’n 8 mijl ten zuidoosten van Spalding, bij Whaplode Drone, Lincolnshire. De hele bemanning kwam om het leven.

Locatie

Whaplode Drone
Spalding
Groot Brittannië
GB

Robert Liefooghe, Belgisch piloot bij Bomber Command

door Dirk Decuypere

De Eerste Wereldoorlog was nog maar anderhalf jaar voorbij toen Robert Liefooghe op 26 juni 1920 in het Noord-Franse Arques het levenslicht zag. [i] Toen verbleven nog heel wat Belgische families in Frankrijk, aangezien een groot deel van onze bevolking - vooral in Ieper en omgeving - voor de Duitse opmars in 1914 op de vlucht sloegen. De meesten kwamen pas maanden, zelfs jaren na de Wapenstilstand definitief naar Vlaanderen terug.

Locatie

Michelbach
Duitsland
DE

Lancaster bij het meer van Gileppe

Lancaster LM425 « BQ-N » van 550 Squadron, die samen met zestien andere toestellen haar basis North Killlinghome om 21.45 uur verlaten had, werd door Flak beschoten, om haar einde te vinden aan de oevers van het Meer van Gileppe. Vier bemaningsleden vonden de dood : F/Sgt Arthur Jeffries (piloot), Sgt Harold Simpson (navigator), Sgt James Whitley (staartschutter) en Sgt Robert Paxton – deze boordmeccano was 39 jaar oud, een hoge leeftijd voor vliegeniers. Deze vier werden te Sint-Truiden begraven, vandaag vinden we hun namen te Heverlee terug. De sergeanten D. Jefferey (bommenrichter), S.

Locatie

Barrage de la Gileppe
4837 Balen
België
BE