Hawker Typhoon DN416 voor kust Groot Brittannië - Etienne van Zuylen van Nyevelt

Onderluitenant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Etienne van Zuylen van Nyevelt (°26 mei 1916 Nieuw Ginneken/Nederland) was afkomstig van de Antwerpse gemeente Kessel. Hij was de zoon van een adellijke familie met Nederlandse roots. Zijn ouders vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en hij werd daar in 1916 in het plaatsje Ginneken geboren. Nadien erfde de familie het prachtige Kesselhof. Etienne volgde een opleiding tot piloot en slaagde in de 80e Promotie, de voorlaatste vooroorlogse waar nog vliegbrevetten werden uitgereikt. Hij behaalde het zijne in januari 1940. In de lente van 1942 vluchtte hij uit Kessel naar Portugal waar hij in mei 1942 aankwam. Na zijn opleiding werd hij in het 609 Squadron opgenomen.

Op 6 april vloog van Zuylen samen met de Belg Remi Van Lierde maar van Zuylen meldde over de radio dat hij motorpech had. De Typhoons hadden de laatste tijd veel met motorproblemen te kampen, in zoverre zelfs dat Hawker Aircraft een team naar Manston had gestuurd om de zaak te onderzoeken. Van Zuylen poogde nog wat hoogte te winnen, maar was te laag om te springen. De jongeman landde daarop zijn Typhoon DN416 'PR-P' perfect op de golven. Van Lierde cirkelde nog een tijdje rond de plaats van het onheil, maar zag niemand uit het vliegtuig kruipen. 'Een perfecte ditch' rapporteerde Van Lierde na zijn eenzame terugkeer, en samen met het squadron hoopte hij dat de piloot enkele uren later met een nat pak zou opdagen. Maar van Zuylen had het geluk niet aan zijn kant. Tijdens de kerstnacht van 1942 had hij nog het volgende aan zijn moeder geschreven:

'Het leven is zoo iets klein: het kwam enkel in aanmerking voor zooveel wij het nuttig weten te maken. Hier zal ik tenminste kunnen dienen (...). Mocht ik niet wederkeeren, weest vooral niet bedroefd. Zoovelen in den vorigen oorlog en thans zijn reeds achter gebleven, maar daar het voor het Vaderland is, heeft dat zoo weinig beteekenis, van het oogenblik dat het Vaderland leeft ...

Tot weerziens. Hierboven vinden wij elkonder weer.'

Op zijn doodsprentje stond nog 'Hij rust in de Noordzee'. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden en net zoals Van Lierdes vorige wingman vinden we zijn naam terug op het reusachtige Runnymede Memorial. Sinds 1989 is de landmachtkazerne van Berlaar naar hem genoemd. Een monument op het binnenplein herinnert aan baron Etienne van Zuylen van Nyevelt, ooit lid van het vermaarde 609 Squadron RAF.

Datum: 
06/04/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
van Zuylen van Nyevelt Etienne
Locatie


gb
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010