Gloster Gladiator G-28 te Ingelmunster - Hubert Doppagne

Sergeant-vlieger Hubert Doppagne (°27 december 1919 - Jemeppe-sur Sambre) van de 1/I/2 voerde met zijn Gloster Gladiator een patrouille uit in de omgeving van Ingelmunster. Plots stortte het vliegtuig van op 8000 meter naar beneden en viel te pletter op de grens tussen Ingelmunster en Meulebeke. De piloot had waarschijnlijk het bewustzijn verloren door een gebrekkige werking van het zuurstofsysteem van zijn vliegtuig. Hij werd in Jemeppe-sur-Meuse begraven.

De Standaard berichtte:

"Nog de vliegramp te Ingelmunster.

Het lijk van de piloot kan nog steeds niet vrijgemaakt worden.

Wij hebben in ons vorig nummer het droevig ongeluk gemeld overkomen aan de Belgische piloot DOPAGNE, die met zijn vliegtuig op de grensscheiding van Ingelmunster en Meulebeke is neergestort en op slag gedood werd.

We vernemen thans dat ook de pompiers van Ingelmunster waren ter plaatse gekomen om het water uit de diepe kuil, waarin de vlieger bedolven zat, te pompen. Onverpoosd werd doorgewerkt, maar zondagnamiddag was de kuil reeds 6 meter diep, terwijl de ongelukkige vlieger er nog steeds in zat, en het water nog steeds bleef stromen.

De oorzaak van de ramp zou te wijten zijn aan een onploffing in de lucht. De vleugels van het vliegtuig en een zak met kogels werden gevonden op het veld van de landbouwer Soenens op de wijk “Vuilputbrug” te Meulebeke.

Het vliegtuig was met een mitrailleuse gewapend.

Het nieuws dat de ronde deed, en volgens hetwelk zich nog een vlieger in de cabine zou bevinden, werd tegengesproken.

Zaterdagnamiddag kwamen drie eendekkers boven Meulebeke en Ingelmunster vliegen teneinde verkenningen te doen. Na een half uur vertrokken ze in de richting van Kortrijk.

Gans de zondag kwam er veel volk op de plaats van het onheil. De massa diende door de Rijkswacht op afstand gehouden te worden."

Het wrak stak erg diept in de bodem. De aarde was nat en vuil en het had gesneeuwd. Met moeite geraakte een kraan van Oscar Verstraete bij het wrak. Er werd gegraven: brokstukken werden naar boven gebracht. Bij een van die bewerkingen trok de kraan ijzer, aarde, en het lichaam van de piloot uit de grond. De toeschouwers huiverden, een amateur fotograaf maakte een plaatje.

Datum: 
09/12/1939
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Doppagne Hubert
Locatie
Meulebekestraat
Ingelmunster
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
De Standaard van maandag 11/12/1939, pagina 5
Den Hert N°29, juni 1994