Focke-Wulf (Braune 17) op Wevelgem

Het 341 (Free French) Squadron stuurde een dozijn Spitfires naar Kortrijk. Een Duitse jager wist Sous Lieutenant M. Mailferts rechtervleugel in brand te schieten. De munitie begon te exploderen maar Mailfert kon zijn machine in een buiklanding op Manston neerzetten.

Capitaine Christian Martell raakte tijdens de gevechten van zijn strijdmakkers verwijderd. Op de terugvlucht, op een hoogte van 27 000 voet, besloot hij een formatie B-17's te vervoegen. Tijdens de duikvlucht bemerkte hij vier Focke-Wulfs die onder hem hingen. Even dacht de Franse piloot dat het Spitfires waren. Hij joeg een salvo in de buik van de vierde. De Focke-Wulf dook naar omlaag. De Fransman achtervolgde de zwarte rookpluim, tot hij bemerkte dat zijn slachtoffer helemaal in brand stond. Martell vervoegde de bommenwerpers. Hij had net de eerste overwinning behaald voor het 341 (Free French) Squadron.

De volgende dag moest hij vaststellen dat zijn 'claim' gedeeld werd met een piloot van het 611 Sqn. Naar alle waarschijnlijkheid had Martell op hetzelfde moment als S/Ldr Charles aangevallen. Het slachtoffer van beide piloten was haast zonder twijfel de "Braune 17", de Focke-Wulf A-4 met het Werknummer 47038 van het 6./JG 26, bestuurd door Ofw Siegfried Beyer. De 27-jarige piloot was vanop Lille opgestegen, maar zijn jager was zo zwaar beschadigd dat hij trachtte op Wevelgem te landen. Op driehonderd meter hoogte besloot hij te springen. Zijn Focke-Wulf sloeg aan de rand van het vliegveld te pletter. Beyer was licht gewond, werd verzorgd in een hospitaal maar was snel terug in zijn eenheid.

Datum: 
14/05/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Luchthaven Wevelgem
Wevelgem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1999