Blenheim T2179 te Ajdabia - Georges Reuter

Heel wat Belgen dienden ook in RAF-eenheden die rond de Middellandse Zee gestationeerd werden. De geschiedenis leert ons immers dat Groot-Brittannië steeds een stevige voet in de Middellandse Zeegebied wou behouden. Met Gibraltar bewaakten ze de toegang en het eiland Malta verdedigden ze steeds als een bastion. Duitsland zette een tweehonderd bommenwerpers en zestig jagers in voor de belegering van het eiland.

De Noord-Afrikaanse olievelden speelden een bijzonder belangrijke rol in de hele oorlog en waren het strijdtoneel waarin ook de Belgen hun verdiensten toonden. Eind 1940 werden een aantal squadrons van Coastal Command naar dit operatiegebied geplaatst. Zo was 272 Squadron het Egyptische Idku gestationeerd; verschillende Belgen vochten in deze eenheid die uitgerust was met Bristol Beaufighter Mk.Ic. Vanop een vliegveld waar de Nijldelta in de Middellandse Zee stroomt, werd het squadron ingezet voor diverse opdrachten – scheepsverkenning en bescherming. Het squadron werd begin november 1942 verplaatst naar het vliegveld Ta’ Qali in op het eiland Malta, dat de Britten gebruikten als steunpunt in de Middellandse Zee. Zonder onderbreken bestookte de Duitse Luftwaffe de scheepskonvooien die versterkingen brachten naar de Noord-Afrikaanse kust in de strijd tegen het Afrika Korps. Het squadron werd ingezet tegen de Duitse bommenwerpers.

De eerste Belg die omkwam in dit operatietoneel was onderluitenant-vlieger (F/O) Georges Reuter (diende onder het pseudoniem ‘Carter’ °7 februari 1915 Bilsen). Reuter was via Belgisch Kongo in de RAF terechtgekomen en vloog in 45 Squadron, dat ingezet werd vanuit Fuka. Hij stierf op zo’n 20 mijl van Ajdabia (Libië) in een Bristol Blenheim IV. Reuter was in 1938 leerling-piloot (77e promotie) en diende in mei 1940 als sergeant-vlieger bij het 9/II/3Aé, uitgerust met Fairey Battle. Bij de evacuatie naar Frankrijk slaagde hij er in samen met adjudant-vlieger Verbraeck, een Stampe SV-4 te kapen. Dit vliegtuig, de OO-ACB, was opgeëist door het Militair Vliegwezen en ingezet in het Smaldeel Liaison. Het was overgevlogen naar Frankrijk naar het vliegveld van Moissac. De twee Belgen konden ermee opstijgen en over de Pyreneeën te vliegen tot in Portugal waar ze moesten noodlanden. In juni kwam Reuter toe in Congo waar hij werd ingelijfd bij de Force Publique. In januari 1941 werd hij naar Rhodesië gestuurd waar hij opgenomen werd in de RAF en een conversiecursus volgde. Hij ging op 18 mei 1941 over naar 45 Squadron in Egypte maar hij kwam de dag daarop om tijdens een aanval op een Duitse kolonne bij het Lybische Agedabia.

Datum: 
19/05/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Ajdabia
ly
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Roba Jean-Louis: Gebroken Vleugels van de Belgische Luchtvaart, Erembodegem