45 Squadron

Blenheim T2179 te Ajdabia - Georges Reuter

Heel wat Belgen dienden ook in RAF-eenheden die rond de Middellandse Zee gestationeerd werden. De geschiedenis leert ons immers dat Groot-Brittannië steeds een stevige voet in de Middellandse Zeegebied wou behouden. Met Gibraltar bewaakten ze de toegang en het eiland Malta verdedigden ze steeds als een bastion. Duitsland zette een tweehonderd bommenwerpers en zestig jagers in voor de belegering van het eiland.

Locatie

Ajdabia
Libië
LY

Sopwith 1 1/2 Strutter A8226 bij Ieper

Ten oosten van Ieper ging een Strutter naar omlaag van 45 Squadron - waarschijnlijk werd deze neergehaald door OffSt M. Müller van Jasta 28. Captain L.W. McArthur (vereremerkt met het Military Cross) en zijn waarnemer 2nd Lt A.S. Carey liggen begraven te Harelbeke.

Locatie

Ieper
België
BE

Sopwith Camel B2386 bij Houthulst

Sopwith 1 1/2 Strutter A8268 bij Dadizele

Sopwith 1 1/2 Strutter 7806 bij Néchin

Boven Henegouwen kwam het omstreeks 10.30 tot een omgemeen hevig vuurgevecht waarbij 45 Squadron drie Strutters verloor aan Jasta 30 (basis Phalemphin). De 7806 werd bij Néchin neergehaald door Hans Bethge. Beide inzittenden, 2nd Lieutenant James Blake en Captain William S. Brayshay kwamen om het leven en liggen te Doornik begraven.

Locatie

Néchin
België
BE

Sopwith 1 1/2 Strutter A2321 bij Pecq

Boven Pecq kwam het omstreeks 10.30 tot een omgemeen hevig vuurgevecht waarbij 45 Squadron drie Strutters verloor aan Jasta 30 (basis Phalemphin). De A2381 werd ten zuiden van Pecq neergehaald door Joachim von Bertrab. Beide inzittenden, de Lieutenants Colin Campbell en Donald Edwards kwamen vlakbij de boerderij Pont Rouge om het leven en liggen te Doornik begraven. Vlakbij kwam de Strutter van de bemanning Marshall-Truscott neer.

Locatie

Trieu de la Savonnerie
Pecq
België
BE

Sopwith 1 1/2 Strutter A1093 te Pecq

Boven Pecq kwam het omstreeks 10.30 tot een omgemeen hevig vuurgevecht waarbij 45 Squadron drie Strutters verloor aan Jasta 30 (basis Phalemphin). De A1093 werd vlakbij de boerderij Godisse neergehaald door Joachim von Bertrab. Beide inzittenden, de Lieutenants John Marshall en Francis Truscott kwamen om het leven en liggen te Doornik begraven. Even verderop kwam von Betrabs andere slachtoffer neer, de bemanning Campbell-Edwards.

Locatie

Trieu de la Savonnerie
Pecq
België
BE

Sopwith 1 1/2 Strutter A1082 bij Zillebeke

Het was waarschijnlijk Lt P. Strähle van Jasta 18 (basis: Halluin) die bij Zillebeke de Strutter van Captain The Honorary Eric F.P. Lubbock en zijn waarnemer Lt J. Thompson neerhaalde. Beiden liggen begraven te Lijssenthoek.

Locatie

Zillebeke
België
BE

Sopwith 1 1/2 Strutter A1071 bij Ieper

Sopwith Strutter A1072 te Abeele

Na een luchtgevecht boven Houthulst Bos keerde Captain J.E. MacKay terug met een zwaar gewonde waarnemer, 2nd Lt Denys E. Greenhow. Op het vliegveld Abeele werd hij uit de cabine gehesen, maar hij stierf kort nadien. Hij ligt begraven te Lijssenthoek Military Cemetery,  Poperinge.

Locatie

Abeele
België
BE

Pagina's