B-17 bij Vlimmeren

De “Assassin”, een machine van de 95 Bomb Group vloog in de derde formatie, en kwam hoogstwaarschijnlijk ook onder de aanvallen van de I.Gruppe. Lieutenant Sundberg, de gezagvoerder, zag dat verdere weerstand zinloos was. Hij liet zijn landingsgestel zakken ten teken van overgave. Zijn bemanning kon springen. De Assassin vond zijn einde net ten noordwesten van waar de Turnhoutsebaan de weg kruist naar Sint-Jozef Rijkevorsel.

In Zoersel noteerde een kroniekschrijver:

"Op 17 augustus 1943 rond half elf overvliegen honderden geallieerde vliegtuigen Zoersel. Het Duitse afweergeschut treedt in werking. De inzittenden weten zich te redden bij middel van hun valscherm en komen op verschillende plaatsen in Zoersel neder : twee op Blommerschot - drie op eigendom van Baron van de Put waarvan er twee spoorloos verdwenen. De twee uit Blommerschot worden gevangen genomen.

Heel het dorp was in opschudding gebracht door die ongewone gebeurtenis en het weg en weer rijden van Duitse verkenners.

Een der geallieerde parachutisten, Joe Aquina (sic), vond een onderkomen op Zoerselhof. Veertien dagen later was hij veilig in Engeland en de B.B.C. meldde "Joe bedankt zijn vrienden."

Joseph Aquino, de staartschutter, wist te ontsnappen via de Brusselse weerstandslijn EVA - een organisatie die vooral vanaf 1943 neergehaalde vliegeniers in het Brusselse verborg in afwachting van een evacuatie via de meer bekende lijn Comète, die Brussel met Spanje verbond. Ook S/Sgt Leroy Funk (linker zijluikschutter) en 2nd Lt William McNatt (navigator) arriveerden veilig en wel via de ondergrondse in Engeland.

De radiotelegrafist, Anthony L. Carlone, landde aan zijn valscherm op het grondgebied van de gemeente Wechelderzande, maar stierf kort daarop. Een lid van het plaatselijke Rode Kruis, Yvonne Van Hemelen, rapporteerde aan een Amerikaanse onderzoekscommissie in 1947 :

"Op 17 Oogst 1943 vloog een Amerikaanse formatie over ons dorp. Snel trad het luchtafweer in werking, en kort daarna zagen we dat een vliegtuig getroffen werd, en terugkeerde in de richting van Antwerpen. Boven Oostmalle en Zoersel waren enkele valschermen zichtbaar. Een van die trok onze aandacht; het viel sneller dan de ander naar ons dorp toe. We vonden de soldaat, maar hij was al dood. Zijn lichaam werd door ons Rode Kruisteam naar de lokale verzorgingsplaats gebracht. Langs alle kanten  kwamen mensen aangesneld, en ook de Duitsers waren in aantocht; Het was ons onmogelijk de identiteit van de jongen vast te stellen. Kort daarvoor hadden de Duitsers de gescheurde parachute opgeraapt. Kort daarna arriveerde de Feldgendarmerie, en zij namen de handschoenen en leren jekker, alsook de identiteitsplaatjes, een kompas en enkele brieven mee. Toen ze vertrokken deelden ze nog mee dat het lijk tijdens de namiddag zou opgehaald worden.

De volgende dag arriveerden nog twee Duitsers die een foto maakten.  De 19de kwam een legertruck aan om het stoffelijk overschot op te halen.  De Duitsers hadden een enorm grote kist waarin al twee zwaar verminkte lijken lagen. Volgens mij waren het de soldaten die in Oostmalle en Zoersel omgekomen waren.

De handen die wij gevouwen hadden werden door de Duitsers ruw losgetrokken, en ze onderzochten het slachtoffer. Trachtten ze nog iets te vinden ? Ons team kreeg geen toelating om het lichaam op een menselijke wijze in de kist te leggen. De draagberrie werd weggenomen en heel rustig gooiden (sic) de Duitsers het lichaam bovenop de twee andere lijken. De kist werd gesloten en op de vrachtwagen gelegd, waarna de Duitsers vertrokken met de woorden "Auf Wiedersehen !" Ze verdwenen in de richting van Oostmalle. Waar naartoe ? Niemand weet het. De mensen dachten het Schoonselhof, maar niemand kon dit bevestigen.

Rest me nog op te merken dat de soldaat Anton Clarone (sic) niet erg gewond was, enkel een wonde boven zijn rechteroog.  Men kan veronderstellen dat deze ontstaan was door de val, aangezien het valscherm zo gescheurd was."

Radiotelegrafist Anthony Carlone werd op Deurne begraven. De overige vijf Amerikanen werden krijgsgevangen genomen.

Piloot                          1/Lt John Sundberg                Ontsnapt.

Copiloot                      2/Lt John Moyer                    Krijgsgevangen.

Navigator:                   2/Lt William McNatt             Ontsnapt.

Bommenrichter:          2/Lt Claude Livingston          Krijgsgevangen

Radiotelegrafist:          T/Sgt Anthony L. Carlone     Gesneuveld en in Deurne begraven.

Boordmeccano            T/Sgt Lester Schwab              Krijgsgevangen.

Buikkoepelschutter     S/Sgt Emerson Davies                       Krijgsgevangen.

Staartschutter             S/Sgt Joseph Aquino              Ontsnapt.

Rechter zijluikschutter           S/Sgt Franklin Barrett                        Krijgsgevangen.

Linker zijluikschutter  S/Sgt Leroy Funk                   Ontsnapt.

Datum: 
17/08/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Turnhoutsebaan
Vlimmeren
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; De Val van de Vliegende Forten, De Krijger, Erpe, 2004
Archief Luc Cox en Cyriel Verbist