B-17 bij Dilsen

Een weerstandsagent die de Amerikaanse formatie naar Schweinfurt observeerde, beschreef :

"Op donderdag 14.10.43 is boven de sector Maaseik een hevig luchtgevecht geweest, tusschen Amerikaansche en vijandelijke vliegtuigen. Op het grondgebeid der gemeente Dilsen, is een fort-vliegtuig neergestort, waardoor een der intittende gedood, een krijgsgevangen genomen werd, al de anderen zijn gered geworden. Binnen het grondgebied der gemeente Kessenich, is een Duitsche jager gedaald (een noodlanding) ten gevolge van getroffen te zijn door mitrailleuze kogels. Volgens men heeft ter plaatse oppervlakkig kunnen opmerken zou een stuk in de motor geraakt en de benzinebak getroffen zijn geweest.

Voor voormelde bommenwerper die te Dilsen is neergestort, vermoed men dat hij reeds getroffen werd van in Duitschland uit welke richting het kwam gevlogen.

Verder spreekt men van vliegtuigen die zouden gevallen zijn te Niel bij Asch, daar buiten de secteur gelegen is kan ik mij hierover niet bepalen."

Bij Dilsen/Maasmechelen ontplofte de B-17 "K" (42-30807), een Fort van de 305 Bomb Group/363 Bomb Squadron. Deze werd tot een vergiet geschoten door Hptm Hans Naumann van de 7./JG 26. Hij onderschepte het Fort op een hoogte van 7500 meter, om 13.30 uur. Drie Amerikanen aan boord raakten gewond. De hele bemanning zou springen, maar de copiloot, 2nd Lt Walter H. Boggs, overleefde het net niet. De staartschutter, S/Sgt Loyd Wilson, kon dan weer ontsnappen. Hij landde bij Eisden, en op 15 januari 1944 stond hij reeds in Madrid. De overigen hadden pech, want ze landden net over de grens in Duitsland en werden krijgsgevangen genomen : Lt Gerald B. Eakle, gezagvoerder - Lt Charles B. Jones, navigator - S/Sgt Herman E. Molen, bommenrichter - Barden G. Smith, rugkoepelschutter - Donald H. Norris, radiotelegrafist - Robert L. Sanchez, buikkoepelschutter - S/Sgt Lloyd F. Knapp Jr., rechterzijluikschutter en S/Sgt Alfredo A. Spadafora, linkerzijluikschutter..

Datum: 
14/10/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Dilsen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; De Val van de Vliegende Forten, De Krijger, Erpe, 2004