Vliegschool Wevelgem

Ongeval te Wevelgem

Er is vrijwel niets bekend over een ongeval dat zich in Wevelgem voltrok. Een leerling-piloot knalde tegen betonpalen aan en belandde in een gracht, zo berichtte het weekblad ABC op 19 januari 1936.

Locatie

Wevelgem
België
BE

Crash te Mouvaux

De 18-jarige leerling piloot Paul Chantraine raakte verdwaald en moest noodlanden. Dit gebeurde bij de begraafplaats van Mounaux, bij het Noord-Franse Tourcoing. De piloot raakte hierbij gewond aan gezicht en arm.

Locatie

Mouvaux
Frankrijk
FR

Fairey Fox O-45 te Wevelgem - Charles Goffin

Fairey Fox O-67 te Seneffe

Luitenant Franz Burniaux vertrok met zijn waarnemer luitenant geneesheer Pauwels vanop Wevelgem richting Nijvel, maar moest wegens motorpanne noodlanden tussen Seneffe en Feluy. Hierbij sloeg de Fox overkop - de piloot bleef ongedeerd, zijn passagier raakte gewond, evenals landbouwersvrouw Bautière die aan het been gewond raakte. Het toestel was afgeschreven.

Locatie

Seneffe
België
BE

Avro 626 A-12 te Wevelgem - François Huenaerts

Het gelukt stond aan de zijde van leerling-piloot sergeant François Huenaerts, toen hij met zijn Avro 626 vanop een zeventigtal meter in een stall raakte en te pletter stortte. Het toestel was vernield, maar de piloot kwam er ongedeerd uit.

Locatie

Wevelgem
België
BE

Avro 504 N X-14 te Marke

Sergeant Maurice Peeters  moest een noodlanding uitvoeren te Marke. Het toestel raakte hierbij zwaar beschadigd, de piloot bleef ongedeerd.

Locatie

Marke
België
BE

Avro 504 N te Wevelgem

Adjudant Louis De Koninck, die instructeur was voor leerling-piloot sergeant Robert Dizelle, kreeg te kampen met motorpech en moest zijn Avro in allerijl aan de grond zetten. De tweedekker schoof in een gracht en sloeg overkop. Beide inzittenden bleven ongedeerd.

Locatie

Wevelgem
België
BE

Fairey Firefely Y-43 te Beernem

Over de crash van instructeur 1ste sergeant François Nollet publiceerde De Standaard: "Woensdagnamiddag was de eerste sergeant loods François Nollet, behoorend tot het vliegcentrum van Wevelgem, op zending boven het Noordelijk gedeelte der provincie West-Vlaanderen. Rond 3 uur vloog hij boven Beernem, wanneer een motordefekt hem tot landen dwong. Uit oorzaak van de kleine perceelen van de vele grachten en boomen was dit zeer moeilijk. De vliegenier ging neerstrijken op een roggeveld dat door een gracht en een vliegtuig om en de loods werd uit zijn zitplaats geslingerd.

Locatie

Kasteelhoek
Beernem
België
BE

Fairey Firefly Y-38 te Wevelgem

Kapitein Arille Esmanne sloeg bij de landing met zijn Firefly overkop te Wevelgem. Hij werd bewusteloos naar het hospitaal gebracht, waar bleek dat hij slechts licht gewond was.

Locatie

Wevelgem
België
BE

Fairey Firefly - Augustus Detige

De Standaard berichtte over een ongeval waarin twee Firefly's betrokken waren, op weg van Wevelgem naar Nijvel. "Bij het landen stortte één der vliegtuigen, tengevolge van de rukwinden, midden in een veld. Ofschoon het vliegtuig heelemaal verbrijzeld was, had de piloot, luitenant Detige, geen letsel bekomen.

Het ander vliegtuig landde zonder ongevallen in een weide te Houtain."

Pagina's