Vliegercompagnie

Eerste Belgische luchtaanval

Op 28 september voert de Belgische bemanning Jaumotte / Bussy een aanval uit op het vliegveld van Sint Agatha-Berchem. Daar vuurt Jaumotte met een in het midden gemonteerde mitrailleur een honderd kogels af. Het is de eerste echt offensieve aanval uitgevoerd door een Belgische vliegtuigbemanning.

Locatie

Sint-Agatha-Berchem
België
BE

De vlucht Brasschaat - Arlon - Oostende, een afstandsrecord van 650 km

Op 7 juli 1914, omstreeks 20.45 u, landde een gloednieuwe militaire tweedekker HF-20 onaangekondigd op het harde zand ter hoogte van het Oostendse luxueuze ‘Royal Palace Hotel”. Een peloton soldaten van het plaatselijke derde Linieregiment duwde behoedzaam de dubbeldekker naar de stadsloods “de Caters” om het toestel daar veilig in onder te brengen. Maar tot grote ontgoocheling van gezagvoerder kapitein Deschamp bleek dat de spanwijdte van het observatievliegtuig veel te breed was om het in de loods binnen te krijgen.

Farman HF 20 N°18 te Kiewit

Die vrijdag, de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, viel de eerste dode te betreuren in Kiewit. Het was een warme drukkende dag, met weinig wind – niet meteen de ideale omstandigheden om met een zwaar beladen Farman op te stijgen. De luitenanten-vliegers Raymond Hubert (25 mei 1889 – Mons) en Lucien Poot (1886-1919) namen plaats in de HF-20 N°18. Voor hen lag tweehonderd meter piste, een strook die parallel liep met de hangars. Hubert startte de motor, gaf vol gas en al snel rolde De Farman vooruit. Plots zwenkte het toestel naar rechts.

Locatie

Luchtvaartstraat
Kiewit
België
BE

Farman HF 20 te Martelange - Félix Liedel

Onderluitenant Vlieger Félix Liedel  (9 juli 1888 – Anderlecht) was de eerste Belgische piloot die in bevolen dienst om het leven kwam – tijdens een oefening in de Ardennen draaiden enkele kabels van zijn Farman in de propeller. Het vliegtuig stortte neer te Martelange. De onderluitenant-vlieger werd zwaar gewond van tussen de brokstukken van zijn Farman gehaald, hij bezweek een dag later op 28 juni.

Locatie

Martelange
België
BE