V/1

Avro 504 bij Assent

Adjudant Albert Persenaire  moest die avond wegens de mist landen bij Assent. De vlucht eindigde in een rij bomen, rondom een boomgaard. De Standaard berichtte:  "De schok verwekte een geweldig gekraark, zoodat onmiddellijk een aantal personen toesnelden. De vlieger werd vrij ernstig gewond aan 't gelaat. Hij kon nochtans alleen uit zijn tuig stappen, waarna hij in de woning van een landbouwer werd ondergebracht en er de eerste zorgen ontving van dr. Malcorps, uit Scherpenheuvel.

Locatie

Assent
België
BE

Fairey Fox O-28 te Borgloon - René Marteau

Sergeant-vlieger René Marteau (°3 januari 1910 - Mesnil-Saint-Blaise) kwam om het leven tijdens een verkenningsvlucht. Samen met twee andere Fairey Fox was Marteau naar de omgeving van Tongeren gevlogen. Gedurende de heenreis waren er geen problemen geweest, maar op de terugweg naar Evere werd de formatie gehinderd door een laag wolkendek. Toen de vliegtuigen op een hoogte van ongeveer 400 meter over Borgloon vlogen, haperde de motor van het laatste toestel. De piloot verliet de groep en cirkelde rond de gemeente alsof hij naar een geschikte landingsplaats zocht.

Locatie

3840 Borgloon
België
BE

Morane Saulnier MS 236 M-14 te Evere - Hilaire Mestdagh

Het was zaterdagmorgen en adjudant-vlieger Hilaire Mestdagh (°14 oktober 1905 - Laken) van het 11ste Smaldeel 'Maraboe' had een acrobatische vlucht op de Morane-Saulnier MS 236 M-14 achter de rug. Hij maakte zich klaar om op het vliegveld van Evere te landen en bevond zich op zowat 70 meter boven de grond toen zijn vliegtuig om een of andere reden met snelheidsverlies te kampen kreeg en naar de grond dook. Het kwam met hels lawaai terecht op een akker aan de Bordetlaan, rechtover het gebouw van de vlieghaven van Evere.

Locatie

Bordetlaan
1140 Evere
België
BE