Nachtjagdgeschwader 4 - 2.Staffel

Bf 110 WNr.6150 te Assenede-Boekhoute

17 augustus 1943 was een keerpunt in de luchtstrijd boven West-Europa. Die dag viel de Amerikaanse 8ste Luchtmacht de kogellagerfabrieken van Schweinfurt en de Messerschmittwerkplaatsen van Regensburg aan. De Verenigde Staten incasseerden nooit geziene verliezen door een goed georganiseerde Luftwaffe : een zestigtal bommenwerpers maakte de missie niet af.

Locatie

Posthoorn
Assenede
België
BE

Ju 88 bij Philippeville

Op 6 maart was er een verlies voor de Florennes-Gruppe. Uffz Werner Oldenburg was de piloot van de Ju 88 « 3C+AK » (WNr.750249) van de 2.Staffel  NJG 4 die 1200 meter ten zuidoosten van Philippeville neerstortte. De piloot kwam om, samen met zijn Bordfunker, Gefr Jürgen Clasen, en meccano, Gefr Gerhard Wend. Bemerkenswaardig is de leeftijd van de bemanning – Oldenburg was 19, de twee anderen 20.

Locatie

rue Fontaine d'Ogne
Philippeville
België
BE

Bf 110 bij Bioul

In het oorlogsdagboek van Wilhelm Hergets I.Gruppe van het NJG 4, die op Florennes resideerde, werd die maand september haast niets genoteerd – geen verliezen, maar ook geen overwinningen. Pas op 1 oktober liet boven België de Nachtjagd weer van zich horen. Die namiddag zou Leutnant Norbert Pietrek naar Duitsland vertrekken. Zijn Staffel, de 2./NJG 4, zou daar immers herdoopt worden in de 12./NJG 5. Zijn strijdmakker, Oblt Heinrich Schulenburg van de 1./NJG 4, stelde hem een lift voor naar de Heimat. Het was een voorstel dat Pietrek niet kon afslaan.

Locatie

Bioul
België
BE