Nachtjagdgeschwader 1 - 4.Staffel

Bf 110 (WNr740093) bij Sint-Truiden

Leutnant Gerhard Vetters van de 4.Staffel moest om een ons onbekende reden op zo’n twee kilometer ten noordoosten van Sint-Truiden « uitstappen ». De Messerschmitt Bf 110 « G9+GH » (Werknummer 740093) stortte te pletter op een huis. Vetters’ Bordfunker, Unteroffizier Hans Paubel, ging nog naar de brandende woning en trachtte de zware munitie uit het wrak te slepen, om zo erger te voorkomen. Hij raakte hierbij gewond.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Dornier Do 217 bij Veulen

Bij de start vanop Sint-Truiden ging een Do 217 N-1 van de 4.Staffel verloren. Om halfvier sloeg de machine 'G9+EM' met het Werkenummer 1464  bij Veulen-Heers, op zowat vijftien kilometer ten zuidoosten van zijn basis tegen de aarde. De drie bemanningsleden, Lt Ing. Hans Witzke, Fw Franz Wutz en Uffz Walter Heise kwamen hier om het leven. Witzke had de voorbije week één overwinning behaald. Hij zou de volgende dag 20 jaar geworden zijn.

Locatie

Veulen
Heers
België
BE

Bf 110 bij Gorhez

De Messerschmitt Bf 110 van Uffz Hans Neuner sloeg bij Gorhez (Aubel) tegen de grond, beide vliegeniers kwamen om het leven. Ze waren er op uitgestuurd om overdag de B-17's te onderscheppen die terugkeerden van Regensburg.

Locatie

Gorhez
Aubel
België
BE

Dornier Do 217 bij 's Gravenvoeren

De Duitse Nachtjagd verloor die nacht een Do 217N met het Werknummer 1463. De ‘G9+BM’ van de 4./NJG 1 vloog die nacht een trainingsvlucht en ook hier liet de motor de machine in de steek. De tweemotor ging te ‘s Gravenvoeren tegen de vlakte, waar voor 65 % schade opgetekend werd. De piloot, Fw Ruika, bleef ongedeerd, maar zijn radiotelegrafist, Uffz Kurt Ramsauer, en de meccano, Uffz Werner Lier, raakten gewond en werden naar het hospitaal te Maastricht gebracht.

Locatie

's Gravenvoeren
België
BE

Dornier 217 bij Gingelom

De activiteit vanop Sint-Truiden die nacht (raid op Keulen) ontsnapte niet aan de aandacht van een Britse Mosquito-bemanning van 157 Squadron. De Mosquito (F) II 739 werd bestuurd door F/Lt James Benson, een Britse nachtjager die zijn carrière in juli 1940 op Defiant begonnen was. Aan zijn zijde zat zijn navigator, F/O Lewis Brandon die, net zoals zijn piloot, drager was van het DFC. Deze laatste schreef zijn herinneringen neer in het boek Night Flyer :

Locatie

Fruittuinweg
Gingelom
België
BE

Dornier 217 te Florennes

Om 3u.06 zat de Do 217N-1 van Lt Johannes Hager (4./NJG 1) in een bitsig tweegevecht verwikkeld met een Stirling in de buurt van Bonn. De staartschutter mikte erg accurraat zijn vier Browning-machinegeweren in de cockpit van de Dornier. De radiotelegrafist, Uffz Fritz Leda kreeg wel een dozijn .303 kogels in het lichaam. Hager kreeg er vier te verwerken rond zijn hoofd en verloor het bewustzijn. Oblt Gunther Meinel, zijn boordwerktuigkundige hield het voor bekeken en verliet in de buurt van Aken het stuurloze vliegtuig.

Locatie

Base Aérienne de Florennes
Florennes
België
BE

Dornier 217 bij Aalst - Sint-Truiden

Door het toenemende succes van de Duitse nachtjagers, stuurde de RAF Beaufighters en Mosquito's uit om de Duitse eenheden tijdens hun strooptochten boven hun nesten te verschalken. Hoewel verscheidene Britse bemanningen een thuisvliegende Duitse bommenwerper wisten neer te halen, was er nog geen enkele in geslaagd een overwinning te behalen op een Duitse nachtjager.

Locatie

Aalst
Sint-Truiden
België
BE

Messerschmitt Bf 110 bij Bleret

In de vroege ochtend van 11 april vindt een Duitse bergingseenheid het wrak van de Bf 110 'G9+FM' (Wn.4516) van de 4.Staffel. De wrakstukken van het toestel liggen tussen de dorpjes Lantremange en Bléret-Pousset. De bemanning, Fw Wilhelm Killich en zijn radiotelegrafist, Uffz Rudolf Muller was waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een attentieve boordschutter. De twee jonge vliegeniers worden op 14 april te Brustem begraven.

Locatie

Bleret
België
BE