Jagdgeschwader 54 - 10.Staffel

Fw 190 Wnr 210079 te Wemmel

Thuisbasis Fürstenau. Leutnant Theo Nibel kreeg op het moment dat hij een vliegveld bij Brussel aanviel een vogel in de inlaat, waardoor hij moest noodlanden. Het toestel werd voor evaluatie naar Farnborough gebracht. Nibel ging in krijgsgevangenschap. 

Locatie

Wemmel
België
BE

Focke-Wulf bij Eggewaartskapelle

Ofw Karl-Heinz Bächer werd door twee "Spitfires" aangevallen (naar alle waarschijnlijkheid door Col. Zemke) en raakte gewond. Zijn FW 190 A-4 (Wn.2415) "Weisse 15" ging over in een duikvlucht. De piloot wist deze te herstellen maar de Focke-Wulf leek haast onbestuurbaar en Bächer nam het wijze besluit zijn machine te verlaten. De Focke- Wulf sloeg te Eggewaartskapelle tegen de Westvlaamse aarde. Bächer zou aan zijn parachutesprong nog onaangename herinneringen overhouden.

Locatie

Eggewaartskapelle
België
BE

Focke Wulf FW190 WNr.6795 te Veurne

Tijdens de lente van 1943 werd boven de kustprovincies van België, Nederland en Frankrijk keihard gestreden om het luchtoverwicht. Sinds een half jaar hadden Spitfires en Typhoons van de Royal Air Force ook de steun van de Amerikaanse Thunderbolts[1]. Een van de meest in het oog springende eenheden was de 56th Fighter Group, die vanaf begin april 1943 operationeel was vanop Horsham St. Faith. Deze stond onder het bevel van Colonel Hubert “Hub” Zemke.

Locatie

Brikkerijstraat
Veurne
België
BE