IV/1

Fairey Fox O-169 te Belgrade

Vanaf Piéton voert het 7de smaldeel van IV/1 een verkenningsmissie uit ten behoeve van de artillerie van de versterkte positie Namen. De Fox Hispano O-169 stijgt op rond 09:15 uur met aan boord Sgt Albert Van Wersch en Adjt A. Taton. Boven Les Fontaines wordt het toestel door luchtafweergeschut geraakt, de temperatuur van de motor gaat alarmerend omhoog. Rond 10:00 uur slaagt de piloot erin een noodlanding te maken nabij Belgrade. Het toestel is niet meer te herstellen. De bemanning is echter ongedeerd, ze worden opgepikt en zijn ’s avonds terug bij hun eenheid.

Locatie

Belgrade , Namur
België
Namur BE

Breguet 19 te Diegem - Fernand De Decker

Omstreeks 11u.15 verliet een onlangs geleverde Breguet XIX de begane grond van Evere. Sergeant-vlieger Gaspard Gillis (°15 juli 1907 - Oostende) en luitenant-vlieger-waarnemer Fernand De Decker (°16 juli 1905 - Berchem/Antwerpen) waren belast met een verkenningsopdracht. Hun vliegtuig had een hoogte van ongeveer 1.000 meter bereikt, toen een van de vleugels afbrak. De piloot sprong overboord en kon met zijn valscherm veilig op het vliegveld landen. De waarnemer bleef echter in het toestel zitten.

Locatie

1831 Diegem
België
BE

Bristol 300 L-71 te Evere - Emile Dubuisson

Omstreeks 10u.30 kozen drie Bristol 300 van een verkenningssmaldeel van de IVde Groep van het 1ste Luchtvaartregiment het luchtruim. Zij hadden de opdracht om formatievliegen in te oefenen. Na enige ogenblikken vlogen ze boven het grondgebied van Haren waar twee van de drie kisten elkaar raakten. De L-71, die bestuurd werd door sergeant-vlieger Emile Dubuisson (°1906), leider van de 'flight', werd daarbij erg beschadigd, tolde van op een hoogte van 150 meter naar beneden en sloeg te Evere, temidden een veld tegen de vlakte. De piloot overleefde de klap niet.

Locatie

1140 Evere
België
BE

Bristol 300 te Evere - Louis Debucquois

Rond 15u. stortte het vliegtuig (mogelijk een Bristol 300) van luitenant-vlieger Louis Debucquois (°10 juli 1899 - Sint-Joost-ten-Node) neer vanop een hoogte van 300 m op het vliegveld Evere. Hij werd zwaargewond naar het militair hospitaal aan de Kroonlaan overgebracht waar hij de woensdagochtend om 5u. aan zijn verwondingen bezweek. Debucquois, officier bij de IVde Groep van het 1ste Luchtvaartregiment, was zowat anderhalf jaar eerder reeds het slachtoffer geweest van een soortgelijk ongeval.

Locatie

1140 Evere
België
BE

Bristol F 2b L-42 te Evere - Victor Van Caenegem

Sergeant-vlieger Victor Van Caenegem (°19 november 1906 - Handzame) van IV/1 had net een verkenningsvlucht uitgevoerd en maakte zich rond 11u. klaar om in Evere te landen toen zijn toestel, de Bristol F.2b type 17A L-42, door snelheidsverlies naar beneden dook en achter de begraafplaats van Evere in een aardappelveld terechtkwam. De zieltogende piloot overleed bij aankomst in het hospitaal. Hij ligt begraven op de stedelijke Sint-Jansbegraafplaats te Kortrijk.

Locatie

1140 Evere
België
BE

Bristol F 2b L-20 te Ukkel - Félix Regel & Maurice Delva

Die maandag waren sergeant-vlieger Félix Regel (°16 maart 1905) en zijn waarnemer kapitein-vlieger Maurice Delva (°7 december 1891 - Reninge) belast met de meteorologische waarnemingen zoals die dagelijks te Evere en Goetsenhoven werden uitgevoerd. Een zinken doos die tussen de vleugels van hun Bristol F.2b type 17A L-20 aan een mast bevestigd was, bevatte de waarnemingsapparatuur van het weerkundig instituut. Na het verzamelen van de gegevens moest de bemanning landen, de resultaten in een verzegelde koker stoppen, terug opstijgen en de koker droppen op het grasperk van het observatorium.

Locatie

1180 Ukkel
België
BE