III/2

Fairey Fox O-80 te Ligny - Robert Roelandt en Edgard Evrard

De bemanning vertrok van Goetsenhoven en zette koers richting Fleurus. De piloot, Robert "Balbo" Roelandt moest een blindvliegoefening uitvoeren, dus vliegen zonder zicht met behulp van zijn boordinstrumenten. Hij moest gedurende een bepaalde tijd in vier verschillende richtingen vliegen en zo een vierkant vormen zodat hij uiteindelijk terug op zijn vertrekpunt aankwam.  Op 3000 meter steeg de snelheid erg sterk en de bochtaanwijzer week uit naar rechts. Roelandt probeerde meteen te corrigeren met het linkse voetenstuur door hard aan de stuurknuppel te trekken.

Locatie

Ligny
België
BE

Fairey Fox O-145 te Dormaal

Omstreeks 10 uur stortte het toestel neer, het raakte hierbij gedeeltelijk vernield. De twee inzittenden, sergeant Albert Lemaire en zijn waarnemer sergeant Heuzi bleven ongedeerd.

Locatie

Dormaal
België
BE

Breguet 19 te Grâce-Berleur

Een Breguet van Bierset, bestuurd door adjudant vlieger Louis Welckenhuysen uit Jemappes, kreeg boven Grâce Berleur motorpanne. Hij wist het zware toestel in een bietenveld aan de grond te zetten - het raakte hierbij licht beschadigd maar de piloot bleef ongedeerd.

Locatie

Grâce-Berleur
België
BE

Fokker F7 3M F-3 te Beverlo - Joseph 'José' Massaer

De Militaire Luchtvaart had in die tijd drie Fokkers F7/3m aangekocht om er de bombardementseenheden mee uit te rusten. Tijdens de herfst nam een smaldeel van de IIIde Bombardementsgroep van het 2de Luchtvaartregiment deel aan oefeningen te Beverlo. Er moesten verkenningsvluchten uitgevoerd worden in voorbereiding van latere bombardementsopdrachten. Die donderdagavond was het adjudant-vlieger Joseph 'José' Massaer (°19 maart 1906 - Lodelinsart) die het stuur van de driemotorige Fokker F7b-3m F-3 in handen nam. De copiloot was adjudant-vlieger Joseph 'Pitchou' Lang.

Locatie

3581 Beverlo
België
BE

DH 4 E-55 te Grâce-Berleur - Emmanuel d'Otreppe de Bouvette

Samen met een andere de Havilland DH-4 vloog sergeant-vlieger baron Emmanuel d'Otreppe de Bouvette (°14 mei 1904 - Luik) die vrijdagvoormiddag in de omgeving van het vliegveld Bierset. Beide toestellen waren op zowat 900 m boven Grâce-Berleur, toen de De Havilland DH-4 E-55 van Sergeant d’Otreppe in een platte tolvlucht geraakte, vermoedelijk door motorpech. De waarnemer adjudant-vlieger Jo Comouth sprong uit het toestel, opende zijn valscherm en kwam behouden op de grond. Met de piloot liep het echter mis.

Locatie

4460 Grâce-Berleur
België
BE