Aéro-Club des Flandres

Teophile Liefmans

In het begin van de voorbije eeuw was Theophile Liefmans (10 januari 1860 – 21 november 1943) uit Oudenaarde, die in 1902 de familiale brouwerij van der hand gedaan had en het landbouwbedrijf met de daarbij horende melkerij “Het Fort” opstartte aan de Nieuwe Bergstraat, lid van de Gentse “Aéro-Club des Flandres". Hij was tevens de gelukkige eigenaar van een gasballon die hij de poëtische naam “Vers l’Azur” gaf. De luchtbal die een inhoud had van 1000m³, moest voor iedere vlucht met gas worden gevuld.

Ballonvlucht te Oostende

Aanvang 1907 verwekte Kursaaluitbater Georges Marquet een ware omwenteling in het toeristische kalender van de badstad Oostende. Met een tot ver buiten de grenzen doordringende Barnumreclame verspreidde dit schouwspelgenie de blijde mare dat voortaan het toeristische seizoen in de 'Koningin der Badsteden' reeds met Pasen zou starten en dat zijn Kursaal en de bijhorende speelzalen het hele jaar door open zouden blijven.

Locatie

Oostende
België
BE

Farman stort neer te Gent - de eerste Belgische luchtvaartdode

Op uitnodiging van de Aéro-Club des Flandres werd aan Daniel Kinet in 1910 gevraagd met zijn Farman-toestel vluchten van op het Gentse Farmanplein uit te voeren. Van hieruit had Henri Farman twee jaar eerder succesvolle vluchten uitgevoerd.

Kinet kwam op 24 juni te Gent aan. Zijn toestel was een tweedekker met Farman onderstel, een zevencilindermotor en een vleugeloppervlak van 40 m². Kinet was een verdienstelijke luchtvaartpionier. Op 15 mei 1910 had hij het wereldrecord voor een passagiersvlucht gebroken door in een Farman 2 uur en 51 minuten in de lucht te blijven.

Locatie

Singel
Gent
België
BE