9 Squadron

Wellington R3220 te Oostende

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 december raakte een Wellington van 9 Squadron telefoonkabels te Oostende. Het toestel stortte om 21.50u neer op de Meiboom waar het het huisje nr.132 raakte. De bewoners bleven ongedeerd. De voltallige bemanning kwam om: Flight Lieutenant Desmond G.Stanley, 23 jaar, Sergeant Robert C.Parker 2de piloot, Sergeant Anthony A. Rogers, 26 jaar, radio-operator, Sergeant Joseph A. Crocott, 20 jaar, boordschutter, Sergeant William H. Pontin, 20 jaar, boordschutter en Sergeant John J. Nanson  waarnemer.

Locatie

Meiboomlaan
Oostende
België
BE

RE 8 A4290 bij Ieper - von Richthofens 53ste overwinning

RE 8 B3441 bij Ieper

Een RE 8 van 9 Squadron werd tijdens een verkenningsmissie ten westen van de linies neergehaald. 2nd Lieutenant C.B. Andrews raakte gewond, zijn waarnemer/fotograaf Sapper Albert G White kwam om het leven en werd op Bleuet Farm te ruste gelegd.

Locatie

Ieper
België
BE

RE 8 B765 boven Ieper

2nd Lt W.G.C. Hackman vloog met zijn RE 8 een waarnemingsmissie boven Irish Farm, toen zijn toestel getroffen werd. Hij kon nog noodlanden binnen de Britse linies, maar zijn waarnemer 2nd Lt Arthur Powney was geraakt in zijn buik en zou dezelfde dag bezwijken. Hij ligt begraven te Dozinghem.

Locatie

Ieper
België
BE

RE 8 te Proven - zelfmoord ?

Een bizar incident voltrok zich op 7 januari 1918 aan de rand van het vliegveld Proven. Lieutenant Croden vertrok op oefening met achteraan de RE 8 (4460) zijn waarnemer, Lieutenant Robert Cameron. In zijn achteruitkijkspiegel merkte de piloot dat zijn waarnemer rechtstond, en plots verdween. Het lichaam van Cameron, voorheen een derdejaars student geneeskunde, werd aan de rand van een geploegd veld bij het vliegveld aangetroffen.

Locatie

Proven
België
BE

Lancaster LM430 te Lembeek

Frankfurt werd eveneens aangevallen in de nacht van 22/23 maart. Zesentwintig Lancasters  niet naar hun thuisbasis terug, en op Bardney zou men tevergeefs wachten op de basiscommandant, Group Captain Norman Pleasance. Hij had nogal uitzonderlijk plaats genomen aan boord van de Lancaster LM430 « WS-B », een machine die bestuurd werd door F/O Albert Manning. Deze was aan zijn twintigste oorlogsvlucht toe.

Locatie

Kasteelbrakelsesteenweg
Lembeek
België
BE

Wellington T2505 in Antwerpen-Noord

Die nacht starten de Wellingtons van het 9 Sqdn om 20u richting Keulen. Binnen de omheining van het vormingsstation Antwerpen Noord stort de T2505 'WS-W' neer. De piloot, Sgt C.W. Oliver wordt gevangen genomen. Voor zijn bemanning is de missie naar het Ruhrgebied fataal. De sergeanten Kenneth Gladwin (piloot, 20 j.), Leonard Hardy (waarnemer, 27 j.), Jack Woods (20 j.), Edward Milsom (23 j. - radiotelegrafisten/boordschutters) en Sydney Brooker (staartschutter, 26 j.) rusten vandaag op het Schoonselhof.

Locatie

Dijkstraat
Stabroek
België
BE

Lancaster te Vorst

De Lancaster ED487 ‘WS-D’ van 9 Squadron was het slachtoffer van Uffz Hubatsch/Uffz Ulbrig van de 5./NJG 5, een bemanning die de II./NJG 1 te Sint-Truiden kwam versterken. De terugkerende bemanningen van 9 Squadron (zeven bemanningen waren opgestegen en er was één verlies) moesten eveneens vaststellen dat het bombardement niet geslaagd was. Vooral de Pathfinders kregen kritiek te verwerken. De ‘WS-D’ was om 22.23u. van Bardney opgestegen en werd om 01.18u. het tweede slachtoffer van Hubatsch.

Locatie

Vorst
Laakdal
België
BE

Wellington BJ876 bij Neeroeteren

Langsheen de weg Neeroeteren-Kinrooi kwam de Wellington BJ876 van het 9 Squadron aan zijn eind. Er stierven vier mensen in de crash : de 21-jarige piloot, Sgt William T. Hall, twee Canadese radiotelegrafisten, de P/O Wilfred Clarke en Sgt Alistair B. Martin (24 j.) en de 21-jarige staartschutter, Sgt Robert G. Miller.

Locatie

Kinrooiersteenweg
Neeroeteren
België
BE

Wellington bij Retie

Boven de provincie Antwerpen had de Wellington X3469  door de Flaktreffers boven Duitsland met grote problemen te kampen. We laten zijn waarnemer, Graham Welsh aan het woord :

Locatie

Retie
België
BE

Pagina's