75 Squadron

Wellington T2463 te Leffinge

De Wellington T2463 van 75 New Zealand Squadron was opgestegen van op zijn basis Feltwell met als opdracht de kanaalhaven van Oostende te bombarderen.

De gezagvoerder van het vliegtuig was de 31-jarige Sgt Alfred Green, de waarnemer was de 20-jarige Nieuw-Zeelander Lindsay Anderson, met verder de 25-jarige waarnemer Sgt Joseph Mc Cornick, Sgt Norman Mac Donald en de 20-jarige boordschutter Sgt Lewis White DFM. Het toestel stortte te Leffinge te pletter. De hele bemanning werd uiteindelijk te Adegem te ruste gelegd.

Locatie

Leffinge
België
BE

Stirling LJ442 te Soignies

De nacht van 19/20 november stuurde Bomber Command 266 toestellen naar Leverkühsen. Slechts vier Halifaxes en één Stirling (1,9 % van de strijdmacht) gingen hierbij verloren.

Locatie

Soignies
België
BE

Stirling EH938 bij Lommel

Ook de bemanning van de Stirling EH938 'AA-F' van 75 New Zealand Squadron had een succesvolle bomb run achter de rug en vloog huiswaarts, toen een explosie het hele vliegtuig deed schudden. Sgt R.V.C. Johnson, de bommenrichter die vannacht zijn zesde missie vloog, ging zijn valscherm halen :

"Ik zag hoe het vuur groter werd. De boordmeccano trachtte het te doven en de radiotelegrafist lag over zijn tafel.

Locatie

Lommel
België
BE

Stirling bij Thimister

Om 01.35u. behaalde Oblt Wilhelm Telge van de Stab II./NJG 1 zijn negende overwinning, een Stirling. Telge vloog ook die nacht met zijn radiotelegrafist Fw Telsnig. De bommenwerper was de BK817 ‘AA-B’ van het 75 Squadron, een eenheid die met zestien machines het doelgebied aanvloog. De ‘AA-B’, opgestegen om 23.48u. van Newmarket, was hun enige verlies.

Locatie

La Minerie
Thimister
België
BE

Stirling BK602 voor IJmuiden - bemanning te Oostende

Na  26 mei 1943 spoelden aan de Belgische kust twee lichamen aan, het waren twee slachtoffers van de Stirling 'AA-R' (BK602) die voor de kust van Ijmuiden in de Noordzee ten onder ging. De Nieuwzeelandse navigator Sgt Dudley Coates (33 jaar) en de radiotelegrafist van het vliegtuig, Sgt John Whiteham werden te Oostende te ruste gelegd.

Locatie

Ijmuiden
Nederland
NL

Stirling bij Régniéssart

De aanval op Stuttgart was niet erg succesvol. Er vielen slechts enkele bommen in het centrum, maar één bom ontplofte op een schuilkelder die volgestouwd was met Franse en Russische krijgsgevangenen. Vierhonderd gevangenen vonden de dood. Bomber Command verloor die nacht 23 toestellen, van de 462 die ingezet werden (5 %). Eén ervan kwam binnen de Belgische grenzen aan zijn eind, samen met de voltallige bemanning. De Stirling I 'AA-E' (BF513) van het 75 Sqdn was die avond om 22u. opgestegen, samen met tien andere viermotoren van hetzelfde squadron.

Locatie

Régniéssart
België
BE

Wellington bij Moerbeke-Waas

Om 23u.15 lieten de vijf Flight Sergeants van de Wellington  van 75 Sqn, de DF673, het leven ten noordoosten van Moerbeke-Waas : Sydney B Davis, piloot, 20 j. en Charles H. Vickers, eveneens piloot, 22 j. - Horace D. Baittle RCAF, zijn waarnemer - Daniel A. McKay RCAF, de radiotelegrafist, 31 j. en de boordschutter, Lawrence D. Hiltz RCAF, 20 j - ze rusten nu te Adegem. Het vliegtuig had een bommenlading aan boord die bestond uit 4000 lb, 1000 lb en 500 lb bommen, alsook brandbommen.

Locatie

Pereboomsgat
Moerbeke-Waas
België
BE

Wellington bij Werken

In de nacht van 22/23 oktober 1941 heerste weerom een zoveelste najaarstorm over het continent, die accuraat bombarderen onmogelijk maakte. Vele bemanningen rapporteerden sneeuwstormen, donderslagen en bliksemschichten.

Locatie

Hogestraat
Werken
België
BE

Wellington bij Beaumont

De Wellington X9981 van het 75 "New Zealand" Squadron kwam in de buurt van Beaumont neer (Sqdn Ldr Paul Chamberlain, piloot - Sgt Douglas Holley, co-piloot - P/O Joseph Robinson, waarnemer, RCAF - de radiotelegrafisten Sgt Francis Austin, 27 j. en Sgt Raymond Butt, 20 j., en de staartschutter Sgt John Ashley). De hele bemanning kwam om het leven.

 

Locatie

Beaumont
België
BE