65 Squadron

Sopwith Camel B2413 bij Rollegem ?

Sopwith Camel E1596 bij Lendelede ?

Sopwith Camel E1549 bij Torhout

De Canadese 2nd Lt R.O. Campbell werd in de buurt van Gistel onderschept. Ltn F. Piechulek van Jasta 56 haalde hem waarschijnlijk neer bij Torhout. Vandaag rust hij te Harelbeke, hij werd vereremerkt met het Belgisch Oorlogskruis. Campbell ligt te Harelbeke.

Locatie

Torhout
België
BE

Sopwith Camel E1537 bij Lichtervelde

Sopwith Camel B2419 bij Hooglede

Sopwith Camel H7005 bij Elsegem ?

65 Sqaudron opereerde die dag vanop Wevelgem. Tijdens een patrouille zagen de collega's van 2nd Lt A.E. Moir hem brandend naar omlaag storten, op een locatie welke in genoteerd staat als "Essegem". Mogelijks betrof het hier Elsegem, bij Oudenaarde. Waarschijnlijk was hij het slachtoffer van Lt F. Rumey van Jasta 5, of Olbt z See Sachsenberg. Moir ligt begraven te Frasnes-les-Anvaing.

Locatie

Elsegem
België
BE

Spitfire bij De Klinge

De hele winter van 1943/1944 bleef het “Rabarbertijd”, en ook op 3 januari 1944 werden er “Rhubarbs” gevlogen. Op de basis Gravesend,  het vliegveld van 65 Squadron, vertrokken Flight Sergeant Walter Whitmore (Spitfire MA812) en zijn wingman, Flying Officer Waterman (Spitfire MA847). Toen ze om 14.10 uur daar vertrokken, hadden ze de volgende route afgesproken : Northforeland, de Belgische kust tussen Duinkerke en Oostende, en bij Brugge de spoorweg zoeken die naar Gent leidt, verder naar Mechelen, Leuven, La Louvière, Geraardsbergen, en vandaar in een rechte lijn weer naar huis.

Locatie

De Klinge
België
BE

Spitfire te Wippelgem

Ook op 3 januari 1944 werden er “Rhubarbs” gevlogen. Op de basis Gravesend,  het vliegveld van 65 Squadron, vertrokken Flight Sergeant Walter Whitmore (Spitfire MA812) en zijn wingman, Flying Officer Waterman (Spitfire MA847). Toen ze om 14.10 uur daar vertrokken, hadden ze de volgende route afgesproken : Northforeland, de Belgische kust tussen Duinkerke en Oostende, en bij Brugge de spoorweg zoeken die naar Gent leidt, verder naar Mechelen, Leuven, La Louvière, Geraardsbergen, en vandaar in een rechte lijn weer naar huis. De duur van de vlucht hadden ze op anderhalf uur gerekend.

Locatie

Wippelgem
België
BE

Luchtgevecht boven Zottegem

65 Squadron was o ten zuidoosten van Gent betrokken in een luchtgevecht. Lieutenant J. Reid werd dodelijk getroffen, zijn kameraden zagen hem het laatst bij Zottegem, terwijl 2nd Lieutenant H.G. Luther een noodlanding bij de dezelfde gemeente uitvoerde. Hij werd gevangen genomen. Lt Luthers rechterarm was zo deerlijk toegetakeld dat deze geamputeerd moest worden.

Locatie

Zottegem
België
BE