57 Squadron

Lancaster LM115 te Oud-Turnhout

Lancaster LM115 was opgestegen van de basis East Kirkby voor een raid op Wesseling. Enkele bemanningsleden konden zich redden met hun valscherm: R. Heasman, J.R. Maunsell, Q.D. Naysmith en V.L. Marshall. Maunsell werd geholpen door de plaatselijke weerstand en bleef verstopt tot de bevrijding van de streek. De drie andere inzittenden kwamen om het leven: A.F. Bayley, T.F. Beecher en J.H. Donovan en rusten op het Schoonselhof.

Langs dezelfde Lage Mierdseweg, enkele kilometers verderop, stortte die nacht nog een Lancaster neer, de ME782.

Locatie

Lage Mierdseweg
Oud-Turnhout
België
BE

FE 2d A1957

57 Squadron had als opdracht het Chateau du Sart te bombarderen (Ampsin ?). Eén bemanning keerde niet terug, 2nd Lt G.H. Pollard en 2nd Lt F.S. Ferriman liggen begraven te Harelbeke. Dit was het laatste verlies op FE 2d van dit squadron, ze zouden hierna overschakelen naar DH 4 en nog vele verliezen lijden boven Vlaanderen.

DH 4 A2138 bij Westrozebeke

Lt H. Bongartz van Jasta 36 claimde bij Westrozebeke een de Havilland, waarschijnlijk de DH 4 van de bemanning Sgt F.V. Legge/1AM J.S. Clarke - ze vlogen een bombardementsraid op Oostnieuwkerke. Over het lot van de piloot is niets bekend, zijn waarnemer ligt te Harelbeke.

Locatie

Westrozebeke
België
BE

DH 4 A7451 bij Hooglede

Ltn Runge haalde bij Roeselare een DH 4 naar omlaag, waarschijnlijk die van de bemanning 2nd Lt C.R.B. Halley - 1AM T. Barlow. Beiden werden te Hooglede begraven, en in 1924 overgebracht naar Harelbeke.

Locatie

Hooglede
België
BE

DH 4 A7555 bij 't Hooge

Lt A. Hanko van Jasta 28 claimde bij 't Hooge een DH - waarschijnlijk die van de bemanning Lt W.B. Hutcheson/Lt T.E. Godwin. De piloot werd gevangen genomen, zijn waarnemer Godwin ligt begraven te Harelbeke.

Locatie

't Hooge
Zonnebeke
België
BE

DH 4 A7643 bij Ledegem - overwinning Werner Voss

Tussen Ledegem en Roeselare behaalde de op dat moment hoogste aas, Werner Voss, zijn 48ste en laatste overwinning. Het was een DH 4 van 57 Squadron, waarvan beide inzittenden sneuvelden: 2nd Lt S.L.J. Bramley en 2nd Lt J.M. de Lacey. Ze liggen begraven te Harelbeke.

Meteen daarna ging Voss het gevecht aan met SE 5a's van 56 Squadron, en werd hij neergehaald.

Locatie

Ledegem
België
BE

DH 4 A7679 bij Moorslede

Beide inzittenden van de DH 4 van 57 Squadron die op een fotomissie was, kwamen om het leven, waarschijnlijk door toedoen van Lt H. Bongartz van Jasta 36. 2ndLt J.T. Orrell en Snd Lt J.G. Glendinning rusten vandaag zij aan zij te Harelbeke.

Locatie

Moorslede
België
BE

DH 4 A7581 bij Hooglede

Waarschijnlijk was het Oblt R. Berthold (Jasta 18) die de DH 4 van de bemanning Captain Colin MacAndrew/2nd Lt L.P. Sidney (basis Abele) neerhaalde bij Hooglede. De 20-jarige Schot MacAndrew was Flight Commander in 57 Squadron, gezien zijn opmerkelijke staat van dienst in 11 Squadron - in die eenheid scoorde hij de afgelopen zomer vijf overwinningen boven Frankrijk.

Beiden werden begraven te Hooglede, maar liggen sinds 1924 te Harelbeke.

Locatie

Hooglede
België
BE

DH 4 A7454 bij Roeselare

Jasta 6 onderschepte de formatie DH 4's die Kortrijk moesten bombarderen. Ten noordwesten van Roeselare zag men hoe de machine van Sgt C.J. Comerford en 2nd Lt Norman Bell, achtervolgd door drie Fokkers, ten onder ging. Beiden liggen te Harelbeke.

Locatie

Roeselare
België
BE

DH 4 A7529 bij Ingelmunster

Tijdens een fotoverkenningsopdracht werd de DH 4 van de bemanning 2nd Lt A.N. Barlow/Lt C.D. Hutchinson neergehaald door Lt M. Müller van Jasta 28. Beiden werden gevangen genomen, de waarnemer bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen, hij ligt te Harelbeke.

Locatie

Ingelmunster
België
BE

Pagina's