55 Squadron

DH 4 A7420 bij Moorslede

DH 4's van 55 Squadron waren op weg om de spoorweginfrastructuur te Ingelmunster te bombarderen, toen ze onderschept werden door Jasta 28. Kort voor de middag haalde Leutnant K. Schaefer een DH 4 neer - het was de A7420 van de bemanning 2nd Lt Douglas J. Honer en Pte G. Cluncy, die bij Moorslede te pletter stortte. Hun graven zijn verloren gegaan, enkel van Honer weten we dat zijn naam herinnerd wordt op het Arras Memorial. Over Cluncy konden we niets terugvinden. Zijn rang (Private) doet vermoeden dat hij een Amerikaan was, maar voorlopig kunnen we hierover geen uitsluitsel vinden.

Locatie

Moorslede
België
BE

DH 4 A7642 bij Meulebeke

Tijdens een bomaanval op Marke werd de DH 4 van de bemanning 2nd Lt W.R. Bishop/2nd Lt G. Mathews neergehaald door Lt H. Klein van Jasta 10. Mathews diende onder een valse naam, hij heette eigenlijk Douglas MacKintosh. Begin WO 1 vervoegde hij het eerste Australische Contingent, en op 25 april 1915 raakte hij gewond op Gallipoli. Nadien ging hij over naar de luchtstrijdkrachten.

Beiden liggen te Harelbeke.

Locatie

Meulebeke
België
BE

DH 4 bij Waasten

Staffelcommandant Dostler va, Jasta 6 haalde een DH4 van het 55 RFC Squadron neer, zijn elfde overwinning. De DH4 - A7493 met piloot Lieutenant P.W. Battersby en observer  Captain W.W. Fitzherbert sloeg te pletter ten zuidwesten van Warneton - beiden sneuvelden.

Locatie

Waasten
België
BE

DH 4 A7421 bij Ooike

Op vrijdag 13 juli 1917 waren de Albatros D.III’s van van Jasta (jagdstaffel) 28 waartoe Ltn Ernst Hess behoorde pas opgestegen, als de Duitse piloten een formatie DH-4’s ontwaren die de Frans-Belgische grens kruisen. De Duitse jagers zetten de achtervolging in tot in de nabijheid van Oudenaarde, maar kunnen de snelle Britse toestellen niet bijbenen. De Albatrossen klimmen naar 4.300 meter en komen aldus in een uitstekende positie om de bommenwerpers op te vangen als ze de op de terugweg zijn.

Locatie

Ooike
België
BE

DH-4 A2157 te Uitbergen

Op 13 augustus 1917 kregen de vliegeniers van het 55 Squadron de opdracht Gent aan te vallen. Nadat de de Havilland 4-tweedekkers om 6u.33 van op Boisdinghem vertrokken waren, kwam het tussen 8u en 8u30 tot een treffen met Duitse machines, hoogstwaarschijnlijk van de Jagdstaffel 11. Leutnant Wilhelm Bockelmann beweerde na zijn landing  ter hoogte van Schellebelle om 8u20 een Brits toestel neergehaald te hebben. Britse bronnen geven aan dat de DH-4 met het serienummer A2157 bij Melle neerstortte.

Locatie

Kleine Kouterstraat
Uitbergen
België
BE