53 Squadron

Blenheim L4860 bij Wadelincourt

Bij het krieken van de dag stijgt de Blenheim PZ-W L4860 van het 53 Squadron op voor een verkenningsmissie naar het Albertkanaal. Voorbij het vliegveld Poix krijgen ze steun van twee Hurricanes. Rond 5u vliegen de Britten over het Alberkanaal, waar ze op de gebruikelijke flak getracteerd worden. Deze zwijgt echter plotseling, wanneer uit het zonlicht enkele Bf 109 opduiken. De twee Hurricanes stijgen naar de Meserschmitts, wiens collega's nu vrij spel krijgen in de staart van de Blenheim.

Locatie

Wadelincourt
België
BE

Blenheim N3551 te Lovendegem

Op de avond van 14 juli 1940 vloog een zestal Blenheims richting kanaal Gent-Terneuzen om er de olieinstallaties te bombarderen. De N3551 (PZ-E) werd door Flak getroffen - het betrof hier een ervaren bemanning die er ondanks de zware schade het beste trachtte van te maken. F/O Alastair D. Panton DFC probeerde zijn bommenwerper nog aan de grond te zetten in een boomgaard aan de Voordestraat te Lovendegem. In het donker ging dit veel te hard, waarop de Blenheim in stukken brak en een brand uitbrak. Panton en Sgt Alfred E.

Locatie

Voordestraat
Lovendegem
België
BE

RE 8 C2742 bij Geluwe

De RE 8 van de bemanning Lt John B. Pierce en 2nd Lt Malcolm W. Wakeman stortte bij Geluwe neer. Mogelijks waren zij het slachtoffer van Leutnant K. Plauth van Jasta 51, die eenzelfde type bij Geluveld claimde.

Het graf van Pierce is onbekend. Zijn boordschutter overleed enkele weken later, op 18 oktober 1918, en bezweek waarschijnlijk aan zijn wonden in het Franse Sangatte, waar hij begraven ligt.

Locatie

Geluwe
België
BE

RE 8 D6799

BE 2e bij Waasten

Tussen Wijtschate en Houtem scoorde Vzfw Ulmer van Jasta 8 (basis Rumbeke) een overwinning op de BE 2e van de bemanning Lt T.F. Preston en zijn waarnemer Lt C.M. Buck, die op een fotoverkenningsmissie richting Waasten vlogen. Beiden kwamen om, van Preston weten we dat hij begraven ligt op Oosttaverne Wood Cemetery te Heuvelland.

Locatie

Waasten
België
BE

RE 8 A3847 bij Le Bizet

De leider van Jagdgeschwader 1, Manfred von Richthofen haalde op 25 juni 1917 zijn 56ste overwinning - de RE 8 (serienummer A3847) van 53 Squadron kwam neer bij Le Bizet, een dorpje bij Ploegsteert. De waarnemer, 2nd Lt James Edward Power -Clutterbuck  ligt begraven op Strand Cemetery.

Locatie

Le Bizet
Ploegsteert
België
BE