4/II/2

Fairey Firefly Y-17 te Genappe - Alexis Jottard

Zes weken nadat hij boven De Haan met zijn valscherm uit zijn Firefly moest stappen, zou 1ste sergeant Alexis Jottard het nog eens overdoen. Twee dagen na de meeting van Evere wilde hij een voorwaartse looping proberen. Een vleugel brak af en Jottard moest zich met zijn parachute redden. Hij kwam ongedeerd aan de grond, zijn Fly stortte bij het gehucht Fonteni, ten westen van Genappe, te pletter.

Locatie

Fonteni
Genappe
België
BE

Fairey Firefly voor De Haan

1ste sergeant Alexis Jottard nam met zijn Firefly deel aan de schietoefeningen voor de Belgische kust. Boven de Noordzee moest hij zijn toestel verlaten, de piloot kwam in het water terecht maar kon naar het strand waden. Zijn Firefly stortte op de golven te pletter.

Locatie

De Haan
België
BE

Fairey Firefly Y-5 te Nijvel - Maurice Peeters

Avia BH 21 T-34 te Bonsecours

De Avia van sergeant Marcel Vincent viel boven Fleurus haast uit elkaar, en de piloot slaagde er net in met zijn valscherm te springen. Hij landde op het dak van een woning van het gehucht Bonsecours. Hij was licht gewond aan de ogen. Het toestel stortte reddeloos neer bij de rue de l'Observatoire.

Locatie

rue de l'Observatoire
Fleurus
België
BE

Fiat CR-42 te Nivelles

's Middags worden twee pelotons van telkens drie gevechtsklare toestellen ingezet vanaf Sterreken om het inschepen van de troepen in het station van Fleurus te beschermen. Ze geraken rond 13:00 uur verwikkeld in een gevecht met de 109s van 8./JG 3. De Fiat van Adjt. Elie Francais wordt geraakt, hij slaagt erin een noodlanding te maken op het vliegveld te Nivelles.

Een ander toestel keert beschadigd teug naar hun basis te Nieuwkerken-Waas.

Locatie

Nivelles , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Fairey Firefly Y-85 te Petit-Roeulx - Walter Mathot

Sergeant-vlieger Walter Mathot (°27 maart 1905 Wezet) van de 'Witte Cocotte' uit Nijvel, kwam om het leven na een onvrijwillige tolvlucht op de rug. Hij crashte te Petit-Roeulx-lez-Nivelles met de Fairey Firefly Y-85. Op de plaats van het ongeval werd een herdenkingskruis opgericht, dat bij de aanleg van de A54 verplaatst werd naar de zogenaamde 'Chapelle Saint-Joseph'. De tekst op de steen is haast onleesbaar geworden.

Locatie

7181 Petit-Roeulx-lez-Nivelles
België
BE