467 Squadron

Lancaster LL762 te Beverlo

Op 12 mei 1944 bombardeerden de geallieerden per vergissing de Zuidstraat en de Tuinwijk in Beverlo. Naast de Duitse verliezen en de bemanning van enkele bommenwerps kwamen hierbij tachtig burgers om.

Op zondag 30 mei 2004 werd voor al deze slachtoffers een Lancastermotor, afkomstig van de LL762 (467 Squadron), als herdenkingsmonument onthuld te Beverlo.

Locatie

Zuidstraat
Beverlo
België
BE

Lancaster bij Creppe-lez-Spa

In de vroege ochtend van 31 maart sloeg het Bomber Command de zwartste bladzijde uit haar geschiedenis om. Die vorige avond had zij een massieve bommenwerpersstroom uitgezonden richting Nürnberg, waarvan maar liefst 106 toestellen verloren gingen.

Locatie

Creppe
Spa
België
BE

Lancaster JB121 bij Olen

Bomber Command verloor achttien toestellen van een strijdmacht van 589 -Düsseldorf was het doelwit in de nacht van 3/4 november. Vier kwamen in België terecht.

De Lancaster JB121 «PO-U» van het 467 RAAF Squadron steeg om 17.03 uur van de basis Bottesford. Aan de radio zat de 22-jarige Sergeant Ronald Morley, in vredestijd een drukker uit Leicester :

"De maan stond op eerste kwartier en het wolkendek was zowat 5/10. Om 19 uur kruisten we de vijandelijke kust op zo’n 21 000 voet hoogte. Er waren geen flak of zoeklichten te zien en de heenvlucht verliep rustig.

Locatie

Gerheiden
Olen
België
BE

Lancaster te 's Gravenwezel

Het Flak Regiment 295 had batterijen rond Antwerpen staan. Een van deze stukken beschoot de Lancaster III (ED768) van het 467 Sqdn die om 23u.41 namen met negentien andere viermotorige bommenwerpers het luchtruim gekozen had. De bemanningsleden konden stuk voor stuk tot de veteranen van het squadron gerekend worden. Hun vliegtuig viel te 's Gravenwezel, drie vliegeniers vonden er ook de dood : De Australische piloot F/Sgt John Parsons (29 jaar), Sgt Bernard Spencer (meccano) en Sgt Thomas Chalmers (staartschutter). Zij rusten op het Schoonselhof bij Antwerpen.

Locatie

's Gravenwezel
België
BE