432 Squadron

Halifax LW583 te Wevelgem

Halifax  LW583 van  432 Squadron keerde in de nacht van 8 op 9 mei 1944 terug van een raid op Haine-Saint Pierre, een gehucht van La Louvière. De operatie was tot dan toe goed verlopen, goede zichtbaarheid en de inslagen waren gezien als treffers.

Maar … Op de terugweg werd Halifax QO-L echter onderschept door de Messerschmitt 110’s van de IV.Gruppe van het Nachtjachtgeschwader 1.  Die opereerde sedert maart 1944 van op het vliegveld van Sint- Truiden.

Locatie

Menenstraat 475
Wevelgem
België
BE

Wellington bij Gochenée

De Wellington MkX HE353 ‘QO-R’ van 432 Squadron was één van de negen ingezette toestellen. Drie ervan keerden vroegtijdig weer en de ‘QO-R’ was het enige verlies van de zes overgebleven Wimpeys. Dit slachtoffer van de nachtjacht stortte te pletter bij de grens tussen Agimont en Gochenée. De hele Canadese bemanning kwam om het leven : Sgt Carson Dyson, de piloot die op zijn zesde missie was (21 jaar); Sgt William Campbell, de radiotelegrafist (27 jaar); Sgt Howard Lee, de bommenrichter (21 jaar); Sgt Robert Stewart, de navigator (34 jaar); en de staartschutter, Sgt John McKendry.

Locatie

Gochenée
België
BE