40 Squadron

Wellington bij Sautin

Om 02u44 onderschepte Oblt Griese (I./NJG 1) de thuisvliegende Wellington X9619 'BL-M' van het 40 Sqdn (P/O Ian Murray, piloot - Sgt Paul Collins, co-piloot, 24 j. - F/O Eric Sugg, waarnemer, RAAF, 30 j. - de radiotelegrafisten/boordschutters F/Sgt Thomas Duxbury, RCAF, 25 j. en Sgt Richard Dundon en de staartschutter Sgt Henry Chapman). Grieses slachtoffer kwam waarschijnlijk ten WNW van de kerk van Sautin neer.

Locatie

Sautin
België
BE

Wellington voor Middelkerke

P/O Arthur Fitch' R1030 'BL-R' heeft boven het Noordzeewater te kampen met motorpech. Het is weerom de telegrafist, Sgt Robertson, die tot op het laatste moment op zijn post blijft om voortdurend de positie door te seinen. Met een klap zet Arthur Fitch zijn Wimpey in de golven neer. Hij en Sgt Robertson moeten hun verbetenheid met de dood bekopen. Vier bemannignsleden, P/O Kinniburgh en de sergeanten Stabler, Degado en Barslow worden door een Britse trawler gered. Slechts één van hen is ongedeerd. Bij hun terugkeer hebben ze het over de moed van hun radiotelegrafist Sgt Robertson.

Locatie

Middelkerke
België
BE

Wellington X9749 bij Handzame

Boven België heerst op 25/26 augustus 1941 een drukkend hete zomernacht, met hier en daar een onweer waardoor de bommenwerperpiloten hun weg naar de steden Mannheim en Karslruhe zoeken. De nachtjagers kunnen geen onderscheppingen bewerkstelligen. De vliegeniers die terugkeren melden vrij lichte, maar erg accurate luchtafweer.

Bij de laatsgenoemde missie explodeert de Wellington X9749 'BL-J' van het 40 Sqdn achter een boerderij langsheen de Hazewindstraat te Handzame (West-Vlaanderen).

De heer C. Heemers liet in 1994 nog weten:

Locatie

Hazewindstraat
Handzame
België
BE

Wellington R1406 te Sint-Laureins

In de nacht van 26/27 juni 1941 werd de Domstad Keulen door ondermeer tien Wellington-bommenwerpers van 40 Squadron aangevallen. Blijkbaar hadden de meteorologen van de RAF het dit keer bij het verkeerde eind, want boven het continent worstelden de bommenwerperpiloten met hevige rukwinden, terwijl regenvlagen tegen de wand van de Wellingtons sloegen en de cockpitraampjes geselden. Intussen schoten bliksemschichten naar de aarde. Negen bemanningen meldden bij hun thuiskomst dat de raid een mislukking zou zijn.

Locatie

Eerstestraat
Sint-Laureins
België
BE