4 Squadron

RE 8 C2774 bij Celles

Een RE 8 mitrailleerde Duitse soldaten langsheen de huidige rue Provinciale, maar stortte neer op het gehucht Rejet Maquet. De piloot, 2nd Lt John G. Leckenby, kwam om in de vlammen. Omwonenden slaagden er nog in zijn waarnemer 2nd Lt Geoffrey C. Watson uit de brand te halen. Hij werd zwaar gewond afgevoerd richting Avelgem. Leckenby ligt begraven te Escanaffles.

Locatie

Rejet Maquet
Celles
België
BE

Sopwith Snipe E8064 bij Frasnes-lez-Anvaing

Het Australische 4 Squadron verloor tijdens één missie vijf Snipes boven Henegouwen. Bij de rue Delcourbe stortte Lt Arthur J. Palliser neer, het slachtoffer van Rittmeister Karl Bolle van Jasta 2. De Tasmaniër, met zeven overwinningen op zijn actief, rust nu op het kerkhof van Anvaing.

 

1

16 september 1918

0820

4 (AFC)

Locatie

rue Delcourbe
Frasnes-lez-Anvaing
België
BE

Sopwith Snipe E8062 bij Celles

Tijdens die laatste oorlogsdagen verloor de RAF nog een aantal van haar verdienstelijke vliegers. Captain Thomas C. Baker had een dozijn overwinningen op zijn actief staan en was begin november Flight Commander van 4 Squadron Australian Flying Corps. Die 4de oktober viel hij voor de Fokker van Rittmeister Karl Bolle, de bevelhebber van Jasta 2. Baker stortte neer bij het gehucht Rejet de Seble van het dorpje Pottes, een deelgemeente van Celles. Hij ligt begraven te Escanaffles.

Zijn  toekenning voor het DFC stond in de London Gazette van februari 1919:

Locatie

rue Sebles
Celles
België
BE

RE 8 B3427 bij Ieper

Tijdens de derde slag om Ieper gingen ondanks het slechte weer de Albatrossen van Jasta 6 de lucht in. Boven Beselare vielen ze de RE8’s van 4 Squadron aan. Leutnant Adamdoorzeefde de B3427 die omkieperde en de diepte indook. 2nd Lieutenant J.S. Walthew en Lieutenant M.C. Hartnett kwamen beiden om toen hun RE8 om 10.45 te pletter sloeg bij Ieper. Het graf van Walthew is onbekend, zijn naam is vermeld op het Arras Flying Memorial. Zijn waarnemer Hartnett ligt te Harelbeke.

Locatie

Ieper
België
BE

Westland Lysander L4745 bij Brussel

Westland Lysander L4742 te Saint-Remy-Geest

Tijdens een opdracht in de buurt van Gembloux werd deze Lysander onderschept door Duitse jagers. De trage Lysander maakte geen schijn van kans en werd om 18:30 uur neergeschoten te Saint-Remy-Geest en stortte neer op 'Campagne du Reck'. F/O Terence Clarke en AC1 William Rodulson lieten het leven.

Zij werden vermoedelijk neergeschoten door Oblt. Heinz Kupka, bevelhebber van 9./JG 3. Kupka sneuvelde op 30/06/1940, hij werd neergeschoten door Hurricanes in de buurt van Mons-Boubert (Fr). Hij behaalde twee overwinningen.

Locatie

Saint-Remy-Geest , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Westland Lysander P1711 te Outer

Deze Lysander Mk.II stort om 11:35 uur neer te Outer, dicht bij het tijdelijke vliegveld van Aspelaere. Het toestel is rijp voor schroot. De bemanning, P/O Hankey en Sgt. Lewis zijn ongedeerd.

Locatie

Outer , Oost-Vlaanderen
België
Oost-Vlaanderen BE

Lysander P9063 bij Outgaarden

Om 7u30 start vanaf Monchy-la-Gache de Lysander P9063 van het 4 Sqn met aan boord P/O Peter Vaughan en AC2 Edwin Mold. De machine toert over de Duitse stellingen aan de oevers van de Gete. Om 8u45 haalt Lt Braxator van het 2./JG 1 de trage Lysander neer die neerstort in een veld nabij de weg Outgaarden/Goetsenhoven. De twee vliegeniers komen om en rusten nog steeds te Outgaarden.

Locatie

Goetsenhovenstraat
Outgaarden , Vlaams Brabant
België
Vlaams Brabant BE

BE 2a te Geluveld

Terwijl ze op een hoogte van zo'n 300 meter een verkenningsopdracht uitvoert, wordt de bemanning van een BE 2a boven Poperinge beschoten door Brits geweervuur. Het toestel stort brandend neer te Geluwe. Lieutenant Cyril G. Hoskins (24 jaar)  en Captain Theodore Crean sterven in de crash. Hun graven werden na de oorlog niet meer teruggevonden, ze worden herinnerd op het Arras Flying Services Memorial.

Locatie

Geluveld
België
BE

Lysander te Outer

De bemanning van de Lysander MkII N1263 moest de sector ten zuiden van Aalst verkennen. Die ochtend, na een aanval door drie jagers op vrij grote hoogte op een vijftigtal meter van de Brakelsesteenweg, op het Stokveld, slaat de Lysander tegen de grond. Beide inzittenden komen om het leven.Ze werden bij het wrak van hun vliegtuig begraven in een hoek van het Stokveld. In 1946 lagen beide gesneuvelden er nog steeds onder een naamloos kruisje. Wanneer de Gravendienst van het Gemenebest hier op uitkwam, begonnen ze meteen met de ontgraving.

Locatie

Brakelsesteenweg
Outer
België
BE