4 Fighter Group - 334 Fighter Squadron

Thunderbolt voor Knokke

Op 18 mei, om 16u.05, startten een dozijn P-47 van de 4 FG/334 FS in drie secties. Geleid door Major Don Blakeslee, voerde de formatie een Rodeo uit in de buurt van Brugge en Nieuwpoort. Het was de drieëntwintigste missie van het Squadron. Twee Thunderbolts keerden vroegtijdig terug met technische problemen en hun missie zou niet als 'oorlogsmissie' tellen. Twee andere jagers kampten dan weer met dezelfde euvels, ditmaal bij de vijandelijke kust. Ook zij moesten onverrichterzake terugkeren, geëscorteerd door een strijdmakker.

Locatie

Knokke
België
BE

Thunderbolt bij Moerkerke

Op 21 mei vloog het 334 Fighter Squadron, een onderdeel van de 4 Fighter Group, haar vierentwintigste operatie. Weerom vertrokken een dozijn Thunderbolts m om 13.10 uur het Belgisch grondgebied binnen te dringen. De vluchtroute liep over Oostende en was tot boven Gent uitgetekend. In de buurt van de laatstgenoemde stad werd de formatie onderschept.

Mogelijks door de chaos die tijdens het luchtgevecht ontstond botsten twee Thunderbolts tegen elkaar. Beide machines doken onder luid gegier naar de aarde.

Locatie

Hoornstraat
Moerkerke
België
BE