35 Squadron

Lancaster bij Estinnes-au-Mont

Een machine werd dichtbij het doelwit, Haine Saint Pierre, neergeschoten - een Lancaster die die nacht te Estinnes-au-Mont haar einde vond, was deze van W/O Kemps bemanning, waarvan er zes aan boord van de  Lancaster III ME620 (35 Squadron) stierven.  Zij liggen te Chièvres begraven.  Een zevende bemanningslid wist zich in de streek te verschuilen en wachtte aldaar de bevrijding in september af.

W/O Joseph Charles KEMP (omgekomen)  (piloot)

Sergeant  W G LAWRIE ontsnapte, Fl/Eng                            

F/S Robert Charles CLARK (omgekomen)  navigator 

Locatie

Estinnes-au-Mont
België
BE

Halifax ten oosten van Sint-Truiden

Ten oosten van de basis Sint-Truiden werd het wrak gevonden van de Halifax HX270 « TL-M » van 35 Squadron die de avond ervoor om 17.30 uur van Graveley opgestegen was. Tussen het verwrongen aluminium werden slechts schamele resten gevonden – het waren drie Nieuw-Zeelanders, en ze droegen alle drie het DFC : F/Lt James Wright (piloot, 23 jaar), F/Lt Sidney Mackie (navigator, 23 jaar) en P/O Thomas Robson (boordschutter, 29 jaar). Ze werden op de Truiense begraafplaats ter aarde besteld. Het was immers een ervaren Pathinderbemanning.

Halifax bij Helmest

Het was de Gruppenkommandeur van de basis Florennes (I.NJG 4) die zijn lijst met overwinningen om 3.35 uur kon verlengen door het neerschieten van de Halifax LW326 « TL-H », een machine van 35 Squadron die om 00.18 uur van Graveley vertrokken was. Major Wilhelm Herget schoot op 5800 meter hoogte naar de bommenwerper, op zo’n vijf kilometer ten noordoosten van Saint-Vith. Er vielen twee doden : de Flight Sergeants A.J. Wickersham en Donald Swain (24 jaar) – vandaag rusten ze te Hotton. De rest werd krijgsgevangen genomen : P/O D. Lander, Sgt D. Thompson, P/O N. Palmer, P/O G.

Locatie

Helmest
Sankt Vith
België
BE

Halifax bij Riemst

Om 01.29u. sloop Hptm Wandam naar een volgend slachtoffer. Het zou zijn tiende, maar ook laatste overwinning worden. Het was de Halifax HR673 'TL-B' van 35 Sqn die te Riemst, tien kilometer ten noordoosten van Tongeren zijn einde vond. De hele bemanning, zeven sergeanten, schoot er het leven bij in: Donald Milne, de Australische piloot (22 jaar); Peter Lissner, navigator (19 jaar); John Jolly, radiotelegrafist (23 jaar); Thomas Smith, meccano (22 jaar); Anthony Cox, bommenrichter (20 jaar); en de boordschutters Robert Bowring en Kenneth Wolstencroft (23 jaar).

Locatie

Riemst
België
BE

Halifax te Souverain-Wandre

Om 01.55u. viel een Halifax, de HR812 ‘TL-F’ van 35 Squadron, onder de kanonschoten van Oberleutnant Heinz Schnaufer. Dit squadron, dat opereerde vanop Graveley (Huntingdonshire), zou die nacht twee van de zes ingezette toestellen verliezen. Schnaufer ging er de strijd aan met een bommenwerper waarvan de staartschutter, de 20-jarige Sgt Francis C. Compton, reeds met de Nachtjagd geconfronteerd was geweest. De maand ervoor was hij er immers in geslaagd één nachtjager neer te halen, een tweede te beschadigen en ten minste twee van zich af te slaan.

Locatie

Souverain-Wandre
België
BE

Halifax bij Budingen

Om 1u.25 localiseerde het radarstation 'Lurch'  een prooi. Het was een Halifax van het 35 Sqdn, het squadron dat eveneens die nacht reeds een toestel verloren had bij Hoogstraten. Terwijl de radar-operatoren piloot Heinz Schnaufer in de staart van de 'TL-C' (DT804) achterlieten, renden ze uit hun bunkers om hun bijdrage tot een potentiële overwinning met eigen ogen te aanschouwen.

Locatie

Grazenseweg
Budingen
België
BE

Halifax bij Hoogstraten

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 mei 1943, verzamelde Bomber Command 719 bommenwerpers (waaronder 11 Mosquito's) om de stad Wuppertal-Barmen te bombarderen. Deze operatie zou in de annalen van het Bomber Command genoteerd staan als "het uitgesproken succes tijdens de Slag om het Ruhrgebied".

Locatie

Hoogstraten
België
BE

Halifax voor De Haan

Om 23u.18 zag men zo'n drie kilometer ten noordwesten van De Haan een bommenwerper in zee neerstorten. Naar alle waarschijnlijkheid betrof het hier de Halifax II 'TL-P' (W7676) van het 35 Squadron. Deze machine was die avond om 20u.47 van Graveley opgestegen. Op de Gemeentelijke Begraafplaats van Middelkerke vinden we de laatste rustplaats van drie bemanningsleden terug : de 27-jarige navigator en Pilot Officer Allan F. Birley, de radiotelegrafist Sgt Arthur Priestley en Sgt Gerald A. Doman. De graven van hun vier strijdmakkers zijn langsheen de Nederlandse kust gesitueerd.

Locatie

De Haan
België
BE

Halifax bij Bierwart

In de nacht van 8/9 juni was het weerom de industriestad Essen die op het programma stond. von Bonin zou samen met zijn boordschutter Johrden (6.Staffel) een Halifax naar omlaag halen, waarschijnlijk betrof het hier de Halifax W7701 'TL-U' van het 35 Sqdn die om 2u bij Bierwart neerkwam. De piloot, Sgt Pack zou ontsnappen en op 25 augustus 1942 in Groot-Brittannië arriveren - slechts Sgt Hatley zou als tweede overlevende uit het toestel geraken maar gevangen genomen worden. De overige bemanningsleden (F/Lt Chadwick, piloot, 29 j. - Sgt John Storey, boordwerktuigkundige, 21 j.

Locatie

Bierwart
België
BE

Halifax bij Sint-Lenaerts

Boven de Antwerpse Kempen gaf Sgt Hilton om 2u20 zijn vijf bemanningsleden het bevel hun Halifax R9444 'TL-D' (35 Sqdn) te verlaten. De stuurloze bommenwerper ontplofte pal in de boerderij 'Heihoefke' te Sint-Lenaarts. Vijf burgers werden op slag gedood. Twee bemanningsleden werden diezelfde nacht gevangen genomen. De bemanning bestond uit de sergeanten Hilton, Sharp, Burdon, Thickett, Davies en Sprout.   

Locatie

Sint-Lenaerts
België
BE

Pagina's