20 Squadron

FE 2d A6385 bij Ieper

Josef Wirtz diende vanop Aartrijke in de MFJ I. Op 6 februari 1917 haalde hij bij Roksem een 1 1/2 Strutter neer. Op 24 april raakte de 21-jarige piloot ten oosten van Ieper in een luchtgevecht verwikkeld, waarbij hij met zijn Albatros DIII  in botsing kwam met een FE 2d  A6385 van 20 Squadron. Naast Wirtz kwamen hierbij de twee vliegers, Alfred R. Johnston en zijn Canadese waarnemer Harry R. Nicholson, om het leven. Deze twee hebben geen gekend graf, Wirtz ligt te Vladslo begraven.

Locatie

Ieper
België
BE

Bristol F2b D8090 bij Geluwe

Bristol F2b C4825 bij Sint-Juliaan

Tijdens een patrouille boven Sint-Juliaan werd de Bristol van de bemanning 2nd Lt Arthur R. Paul/2nd AM Mann neergehaald. Beiden werden zwaar gewond gevangen genomen, en zouden bezwijken aan hun verwondingen. Paul ligt te Harelbeke, over het lot van Mann is verder niets bekend. Waarschijnlijk werd het toestel geclaimd door Jasta 2 - Ltn K. Gallwitz haalde bij Oostnieuwkerke een overwinning, en Oblt T. Cammann beweerde een Bristol boven Sint-Juliaan uit de lucht geschoten te hebben.

Locatie

Sint-Juliaan
België
BE

Bristol F2b F6195 bij Froidchapelle

Op de voorlaatste dag van de oorlog worden de F2b's van 20 Squadron onderschept door de Fokkers van Jasta 50. Een toestel, onderschept door Lt Hans von Freden, slaat te pletter op een veldweg, gekend als de rue Martinsart bij Froidchapelle. Beide inzittenden, 2nd Lt Alexander W. McHardy en zijn waarnemer Lt William A. Rodger komen om het leven en werden op het kerkhof begraven. Nu liggen ze te Doornik.

Locatie

rue de Martinsart
6440 Froidchapelle
België
BE

FE 2d A38 bij Geluveld

Oberleutnant Freiherr von Esebeck (Jasta 8) haalde een fotoverkenner van 20 Squadron neer. 2nd Lt M.E. Woods werd gewond krijgsgevangen genomen, zijn waarnemer Lt Edward B. Maule werd dood in het wrak van de FE2d gevonden. Hij is begraven te Hooge Crater Cemetery te Ieper.

Locatie

Geluveld
België
BE

FE 2d A31 bij Moorslede

Lt Träger (Jasta 8) haalde bij Moorslede een fotoverkenner neer. De twee inzittenden, 2nd Lt John t. Gibbon en Lt Thomas C. Harvey rusten op  Perth Cemetery (China Wall) te Ieper.

Locatie

Moorslede
België
BE

FE 2d A28 bij Moorslede

OffSt W. Götsch haalde een kilometer ten westen van Moorslede de FE 2d neer, bestuurd door 2nd Lt E.D. Spicer en Captain C.M. Carbert - houder van het Military Cross. Beiden kwamen om, enkel van Spicer weten we dat hij op Moorsele Military Cemetery te Wevelgem ligt.

Locatie

Moorslede
België
BE

FE 2b bij Schaapbalie

OffSt W. Göttsch claimde boven Schaapbalie een Vickers. Mogelijks betrof het hier de FE 2d van de bemanning 2nd Lt L.G. Bacon - 2nd Air Mechanic G. Worthing, die betrokken was in een bombardementsmissie. Bacon werd gewond gevangen genomen, Worthing rust op Tyne Cot. Op zijn grafsteen staat evenwel de sterfdatum 5 juni vermeld.

Locatie

Schaapbalie
Houthulst
België
BE

Bristol F 2b C987 boven Wervik

De Bristol F2 B van de bemanning Lt D.E. Smith/2nd Lt J. Hills ging verloren, mogelijks een claim van Leutnant Schramm (Jasta 56) boven Wervik. Smith ligt op Tyne Cot, zijn waarnemer werd krijgsgevangen genomen.

Locatie

Wervik
België
BE

FE 2d A15 bij Ieper

Na een luchtgevecht, mogelijks met Jasta 18, diende 2nd Lt F.J. Taylor zijn FE 2d te noodlanden. Hij raakte een telegraaf- of elektriciteitskabel en crashte, vermoedelijk in de omgeving van Ieper. Zijn waarnemer/boordschutter, 2nd Lt Myers, overleefde dit niet, de piloot raakte gewond. Myers ligt begraven op  Ferme Olivier.

Locatie

Ieper
België
BE

Pagina's