1ste Luchtvaartregiment

Breguet 19 B-42 te Oostende - Maurice Balasse

In het kader van een oefening aan de kust arriveerde de bemanning op een honderdtal meter boven het vliegveld Stene, maar boven het ouderlingentehuis Kortendam viel de motor stil. Het vliegtuig crashte in een aanpalende weide en schoof in een sloot. Beide inzittenden, Maurice Balasse en Charles Clasens, bleven  ongedeerd.

Locatie

Kortendam
Oostende
België
BE

Fairey Fox O-2 te Goetsenhoven - P. Pessendorfer

Fairey Fox O-22 te Banneux - Léopold Mouzon & Philippe Jemouton

Boven de vallei van de Vesder geraakte een Fox in moeilijkheden. Luitenant Philippe Jemouton sprong als eerste en daalde neer te Goffontaine. De piloot Léopold Mouzon trachtte de machine nog even onder controle te houden, maar moest uiteindelijk ook met zijn valscherm uitstappen. Ook hij kwam behouden aan de grond. De Fox crashte op één kilometer ten noorden van Banneux, in de buurt van de begraafplaats.

Locatie

rue de Banneux
Banneux
België
BE

Breguet 19 in Frankrijk

Luitenant R. Thomas was vanuit Goetsenhoven op missie naar Frankrijk, met aan boord als waarnemer kapitein Pierre Chabot, toen hij ten westen van Parijs moest noodlanden, in of bij het domein van Marly-le-Roi. Beide inzittenden bleven ongedeerd, maar de Breguet 19 was beschadigd.

Locatie

Le Trou d'Enfer
Marly-le-Roi
Frankrijk
FR

Breguet 19 bij Crupet

Een Breguet 19 vertrok op Goetsenhoven toen op 4000 meter motorproblemen optraden. De Oostendse sergeant-vlieger Léon Mylle zocht een plaats om te landen, maar tussen Crupet en Maillen dook het toestel naar de aarde en vloog in brand. Omwonenden wist de bemanning op tijd te bevrijden. De piloot was gekneusd, maar zijn waarnemer kapitein Léon Pochet uit Belgrade (Namen) had een schedelfractuur.

Locatie

Crupet
België
BE

Breguet 19 B-154 bij Fumal - Baudouin de Hemptinne

Boeren aan het werk rond Fumal zagen hoe een vliegtuig met sputterende motor op lage hoogte over de heuvels scheerde. De piloot was zijn zware toestel niet meester, het raakte een heuvelkam en sloeg overkop. Toegesnelde buurtbewoners vonden op enkel meter van het verhakkelde wrak de bewusteloze piloot, die naar de nabijgelegen boerderij Mousset werd gebracht. De dokter stelde vast dat de man een gebroken rechterarm had, een ontwrichte schouder en kneuzingen over het hele lichaam.

Locatie

Fumal
België
BE