1/I/2

Fairey Firefly Y-25 te Bierset - Alfred Fourneaux

Kapitein-vlieger Alfred Fourneaux (°17 juli 1898 - Dinant) kwam in bevolen dienst om met de Fairey Firefly Y-25. Op die woensdagnamiddag rond 16 u. steeg hij in Bierset op met bestemming zijn basis Schaffen. Toen hij een hoogte van een honderdtal meter bereikt had, dook zijn toestel ingevolge snelheidsverlies naar de grond en viel het te pletter naast de spoorlijn Fexhe-le-Haut-Clocher – Kinkempois, die ten westen van het vliegplein van Bierset liep. Voor Fourneaux kon geen hulp meer baten.

 

Locatie

4460 Bierset
België
BE

Hanriot HD 1 H-3 te Nijvel - René Jadoul

Het was ongeveer 11u. toen Kapitein Vlieger René Jadoul (°25 januari 1892 - Luttre) zijn Hanriot HD-1 H-3, in die tijd reeds een museumstuk, vanop een hoogte van 300 meter in een vrijwillige tolvlucht joeg. Jammer genoeg liep de stunt verkeerd af en boorde de Hanriot zich in de grond van het vliegveld Nijvel, met de dood van de officier als gevolg.

Locatie

1400 Nijvel
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-80 te Geel - Louis Calembert

Die vrijdag moest korporaal-vlieger Louis Calembert (°6 april 1907 - Saint-Hubert) zijn derde vlucht uitvoeren op een jachttoestel van het type NiD29C-1. Het was 9u.30 toen Calembert, die pas op 12 november zijn militair brevet behaald had, het luchtruim koos met de N-80. Boven het vliegveld Schaffen wachtte de onervaren piloot, die tot het Kometensmaldeel behoorde, op de twee andere piloten die samen met hem de opdracht moesten uitvoeren. Hij belandde plots in een sneeuwstorm en ging daarom boven het wolkendek vliegen. De jonge piloot geraakte totaal gedesoriënteerd.

Locatie

2440 Geel
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-45 te Kuringen - René Holm

Rond 10u.15 stortte een brandend vliegtuig neer in een privaat park dat nabij de Brusselse steenweg gelegen was, op het grondgebied van Kuringen. Een van de eerste personen die op de plaats van het ongeval verschenen, bleek de broer van het slachtoffer te zijn. Dankzij een sleutelbos kon hij het verkoolde lijk identificeren als dat van 1ste  sergeant-vlieger René Holm (°17 januari 1903 - Hasselt), piloot bij het 1ste 'Bulldog' Smaldeel uit Schaffen, die met zijn Nieuport-Delage NiD29C-1 N-45 een opdracht uitvoerde.

Locatie

Brusselsesteenweg
3511 Kuringen
België
BE