1/I/1

Fairey Fox O-29 te Biesme - Marcel Mat

Rond 21.30 hoorden de inwoners van Mettet een vliegtuig dat blijkbaar in moeilijkheden verkeerde. Eenmaal boven Biesme viel de motor uit. Het toestel zweefde verder, scheerde over het klooster, rukte de draden af van de elektrische leiding en raakte nog net over de weg van Mettet naar Chatelinet. Korte tijd later volgde een doffe slag: het toestel was neergestort tegen twee bomen langsheen de rechtervleugel van het kasteel Peeten in Biesme.

Locatie

Biesme
Mettet
België
BE

Ansaldo A 300 O-53 op de Tiense suikerraffinaderij - Jerôme Van Hoorenweder

Fairey Fox te Lichtaart

 Een Fox van het 1ste Smaldeel bestuurd door Adjudant H. De la Batista voert een vlucht langsheen het Albertkanaal uit vanaf de Campine tot Herentals. De Duitse grondtroepen nemen het toestel onder vuur. Met een doorboorde brandstoftank moet 'Coco' De la Batista een kraaklanding uitvoeren. Boven Kasterlee raakt het toestel een hoogspanningslijn en komt finaal neer in Lichtaart. De piloot blijft ongedeerd maar wordt samen met zijn waarnemer S/Lt P. Remy gevangen genomen.

Locatie

Lichtaart , Antwerpen
België
Antwerpen BE

Fairey Fox O-41 voor Oostende - René Degreef & Maurice Keuleers

De Fairey Fox O-41 van de 1/I/1 steeg omstreeks 17 uur op vanaf Stene voor een verkenningsopdracht naar de regio Harelbeke. De bemanning bestond uit 1e sergeant-vlieger René Degreef (°2 april 1918 - Hoboken) en zijn waarnemer kapitein-vlieger Maurice Keuleers (°22 mei 1903 - Hakendover) De opdracht verliep succesvol en de ingewonnen inlichtingen werden bij het hoofdkwartier van de artillerie afgeworpen. Nadien verdween het vliegtuig spoorloos. Het werd bij de terugvlucht naar Oostende waarschijnlijk neergeschoten en stortte daarna in zee.

Locatie

Oostende
België
BE

Fairey Fox O-64 te Olen - Joseph Beelen

Bij zonsopgang werd de Fairey Fox O-64 van luitenant-vlieger Vandercruyssen en zijn waarnemer sergeant-vlieger Joseph Beelen  (°30 april 1920 - Drieslinter) van 1/I/1 'Meeuw' naar de sector Herentals-Kasterlee-Retie gestuurd om in scheervlucht de posities en de aard van de Duitse troepen waar te nemen. De Fox ontsnapte aan een Duitse jager en enkele beschietingen maar werd uiteindelijk geraakt door een Duits luchtafweerkanon nabij de ruïnes van de brug van Herentals. Beelen zakte in elkaar en stierf. De aangeslagen Vandercruyssen trachtte te landen.

Locatie

Olen
België
BE

Fairey Fox O-163 te Sint-Margriete-Houtem - Albert Van Hecke & Josephus Van Slagmolen

Gedurende een observatievlucht op 3000 meter hoogte in de omgeving van het vliegveld van Goetsenhoven, werd de Fairey Fox O-163 van het 1ste 'Meeuw' Smaldeel beschadigd door dikke stukken ijs die zich op de vleugels vastzetten. Het toestel werd onbestuurbaar en de twee bemanningsleden besloten te springen. Voor de piloot adjudant-vlieger Albert Van Hecke ging dat vlot en zijn valscherm bracht hem veilig aan de grond.

Locatie

3300 Sint-Margriete-Houtem
België
BE