108 Squadron

DH 9 D7342 bij Houthulst

Vzfw Goerth van Marine Feldjagdstaffel III claimde bij Houthulst een DH 9 - waarschijnlijk was het de machine van de bemanning Lt Featherstone/2nd Lt Owen - beiden rusten te Harelbeke. Hun opdracht was een bombardement op Tielt.

Locatie

Houthulst
België
BE

DH 9 D5835 bij Ingelmunster

Tijdens een bombardementsopdracht op Tielt werd de DH 9 van de bemanning Lt F. Hopkins/Lt J.W. Firth voor het laatst  gezien boven Ingelmunster, belaagd door tientallen Fokker DVII's van een Marine Feldjagdstaffel. Hopkins ligt te Harelbeke, de naam van zijn collega staat op het Arras Flying Memorial - zijn graflocatie is verdwenen en onbekend.

Locatie

Ingelmunster
België
BE

DH 9 D5759 bij Lichtervelde

DH 9 bij Oudenaarde

Op 9 november 1918, op de terugweg van een bombardement met zeven vliegtuigen op het spoorwegknooppunt van Denderleeuw, komt de de Havilland DH 9 E8980 van het 108ste squadron terecht in een gevecht met twaalf Fokker D.VII’s. Hij kan aan het moordende vuur van de jagers ontsnappen maar wordt ter hoogte van Oudenaarde door de Duitse luchtafweer getroffen en moet een noodlanding uitvoeren. 2Lt J.D. Sloss, piloot, wordt daarbij zwaar gewond en sterft op 16 november. Zijn waarnemer, 2Lt J.D.

Locatie

Oudenaarde
België
BE

DH 9 bij Hundelgem

Op 4 november worden 2Lt W. Schakleton (piloot) en Lt J.E. Radley (waarnemer) van Sqdn 108 gevangen genomen als ze, rond 10u. in de ochtend een kraaklanding moeten uitvoeren nadat ze boven Hundelgem strijd leverden met zes vijandelijke toestellen. De radiator van hun de Havilland DH-9 F1118 was namelijk stukgeschoten.

Locatie

Hundelgem
België
BE

DH 9 bij Kortrijk

Een DH 9, de E8871 van 108 Squadron werd na een gevecht met vijandelijke toestellen boven Kortrijk nog opgemerkt terwijl hij ongecontroleerd in spiraal daalde, met een vijandelijk toestel in zijn kielzog. Toch kon het toestel nog landen want 2Lt P.L. Phillips (piloot) en 2Lt McCrea (waarnemer) eindigden de oorlog in Duitse gevangenschap.

 

Locatie

Kortrijk
België
BE

DH 9 E 605 bij Ledegem

De de Havilland DH 9 E605, die een bombardementsvlucht naar Oudenaarde vloog, werd door andere piloten van 108 Squadron nog opgemerkt terwijl hij, na een gevecht met vijandelijke toestellen brandend neerstortte ten oosten van Kortrijk. Het toestel werd, vermoedelijk boven Ledegem, getroffen door Oblt Rittmeister von Röth van Jasta 16. De Britse bemanning bestaande uit 2Lt H.W. Bingham (piloot) en 2Lt Woolley (waarnemer) kwamen om.

Locatie

Ledegem
België
BE

DH-9 bij Zottegem

Een de Havilland 9 van het 108 Squadron, gestationeerd te Bissegem, werd om 10u.26 beschoten tijdens een bombardementsmissie op Dentergem. De vijandelijke projectielen doorboorden de olietank, en Lieutenant J.G. Kershaw kon zijn tweedekker aan de grond zetten. Ook zijn boordschutter, Lieutenant W.L. Walker, kwam er ongedeerd vanaf.

Locatie

Zottegem
België
BE