105 Squadron

Mosquito bij Mons

Op 8 december stortte zo'n 20 kilometer ten noorden van Mons een Mosquito neer. Naar alle waarschijnlijkheid betrof het hier de DZ314 van het 105 Squadron die als doelwit Den Helder had. F/O S.P.L. Johnson en Sgt E.C. Draper werden krijgsgevangen genomen.

Locatie

Mons
België
BE

Mosquito bij Sint-Truiden

Op 9 oktober, om 5u25, stijgen de Mosquito's van het 105 Sqdn op voor een raid bij ochtendlicht op Duisburg. De DK339 gaat hierbij verloren; W/O Charles Bools (MID) en Sgt George Jackson komen bij het station van Sint-Truiden om het leven.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Mosquito bij Tourinnes-la-Grosse

Feldwebel Erwin Roden, jachtpiloot bij het 12.Staffel van het Jagdgeschwader 1, onderschepte de Mosquito 'GB-P' (DK322). Zijn slachtoffer stortte neer omstreeks 10u.30 bij Tourinnes-la-Grosse (ten zuiden van Leuven). De waarnemer, de 24-jarige Sgt Herbert E. Evans schoot er het leven bij in, hij rust te Heverlee. De piloot van de 'GB-P', Sgt K.C. Pickett, kon op tijd zijn machine verlaten en werd krijgsgevangen genomen. Het was Rodens eerste overwinning. Het was zeker niet zijn laatste, maar op 18 juli 1943 zou hij het lot delen van zijn tegenstanders.

Locatie

Tourinnes-la-Grosse
België
BE

Mosquito bij Westmalle

Dat niet alle Mosquito-bemanningen bij het 'crashen' ten dode opgeschreven waren, leren we uit het verhaal van Flight Lieutenant Edgar A. Costello-Bowen en zijn navigator, W/O Thomas J. Broom. Op 25 augustus werd in het 105 Squadron een nieuwe actie op het getouw gezet : een aanval bij valavond op de krachtcentrale Quadrath-Brauweiler. De genoemde bemanning zou aan boord van de DK298 aan de operatie deelnemen.

Locatie

Westmalle
België
BE

Blenheim voor Wenduine

Doordat de dreiging van Seelöwe met de dag afneemt, richten de Blenheim-bemanningen nu ook hun aandacht op de drukke koopvaardijroutes doorheen het Kanaal. De Duitse Kriegsmarine en de handelsvloot brengen immers onophoudelijk nieuwe goederen aan in de havens van het vasteland. Intussen moet Groot-Brittannië met lede ogen de toenemende dreiging van het U-boot gevaar vaststellen. De Britse tegenzet is de "Channel Stop Operation", waarmee de RAF hoopt door het vernietigen van Duitse scheepskonvooien in het Kanaal, de aanvoer naar de bezette gebieden te verhinderen.

Locatie

Wenduine
België
BE