WACO CG-4A

WACO te Kruishoutem

September 1944 – de geallieerde troepen zijn in opmars richting Duisland. Vroeg in de morgen van de 17de begint de operatie “Market” met als doel de bruggen over de kanalen en rivieren op de as Eindhoven-Arnhem onbeschadigd in handen te krijgen.

Het is de grootste luchtlandingsoperatie die ooit heeft plaatsgevonden. Meer dab 36.000 Amerikaanse, Britse en Poolse manschappen zullen aan een parachute of in een zweeftoestel op een smalle strook land neerkomen om er hun opdracht uit te voeren.

Locatie

Gaverstraat
Kruishoutem
België
BE

WACO CG-4A

Uit militair oogpunt gezien is het erg interessant om militairen vanuit de lucht aan te voeren. Valschermspringers kunnen veel van dergelijke taken aan, maar een zweefvliegtuig heeft het voordeel dat de troepen geconcentreerd bij elkaar komen. Een zweefvliegtuig kan tevens grotere ladingen aanvoeren. Dit gegeven moesten de Belgische soldaten in de ochtend van 10 mei 1940 aan den lijve ondervinden, toen het Fort Eben Emael vrij makkelijk door Falschirmjäger die in DFS-230-zweefvliegtuigen op het dak van het fort landden, ingenomen werd.