Vicker Wellington

Wellington bij Steenokkerzeel

Flying Officer Tinker was bij het 69 Squadron sinds het opnieuw opgericht was in Northolt in May 1944. Hij was een van de populairste piloten.

Het was nu begin februari 1945 en Tinker en zijn bemanning waren klaar voor de laatste operationele vlucht van hun operatietoer, daarna zouden ook zij van verlof en een rustperiode buiten de gevechtszone genieten. Ze konden deze laatste opdracht niet uitvoeren in hun vertrouwde Wellington want deze werd vernietigd gedurende het bombardement op Melsbroek op nieuwjaardag 1945.

Locatie

Steenokkerzeel
België
BE

Wellington bij Beerst-Ijzer

Ofw Reinhard Kollak van de III.Gruppe van het Nachtjagergeschwader 4 behaalde die nacht twee overwinningen. Als eerste kwam een Wellington van een OTU aan de beurt die om 1u.20 bij Beerst-Ijzer tegen de grond ging. Vier bemanningsleden, waaronder Sgt Monteney, belandden in krijgsgevangenschap.

Locatie

Beerst-IJzer
België
BE

Wellington bij Petit-Doische

De Canadese Sgt Peter K Zaparynuk  van het 419 Squadron vloog die nacht zijn eerste operatie. Het zou meteen zijn allerlaatste zijn. Om 23u.36 onderschepte Oblt Martinek van de III./NJG 4 zijn Wellington III 'VR-Q' (DF665). Het duurde niet lang of de Wellington lag te branden te Petit-Doische, net op de grens met Frankrijk, 2 km WNW van Givet. Daar vond met vier lichamen; naast dat van Zaparynuk waren de ongelukkigen Sgt Jon R. Morrow RCAF, de 24-jarige radiotelegrafist, Sgt Andrew Holmes RCAF, eveneens radiotelegrafist - Sgt Archie E. Caton RCAF, de 21-jarige boordschutter.

Locatie

Petit-Doische
België
BE

Wellington Z1251 bij Sint-Joris - Nieuwpoort

Wellington voor Oostende