Savoia Marchetti SM 73

Savoia Marchetti SM 73 OO-AGP te Oostende

Op de vlucht Keulen-Brussel van 4 januari 1937 zat de 49-jarige Britse miljonair en grootgrondbezitter Max Wenner. Zijn medepassagiers zagen hoe hij naar het toilet ging. Op het moment dat de OO-AGP tussen Geilenkirchen en Hasselt hing, voelde gezagvoerder Lassois een lichte schommeling. Na de landing op Haren bleek dat de passagier verdwenen was. Het toestel werd verzegeld en onderzocht.

Locatie

Steensedijk
Oostende
België
BE

Savoia Marchetti SM 73 OO-AGM te Essen

De S.73 was op weg van Brussel richting Berlijn, met tussenstops te Dusseldorf en Essen. Gezagvoerder Hanson moest zijn OO-AGM op 20 juni 1935 bij het Duitse Essen aan de grond zetten. Aangezien de wielen niet ingetrokken konden worden, verliep die landing op het door regen doorweekt terrein bijzonder heftig – tijdens de wilde rit door de modder werden de drie motoren, vleugeluiteinden en start vrijwel compleet afgerukt.  Als bij wonder waren er slechts vijf licht gewonden. 

Locatie

Essen
Duitsland
DE

Savoia Marchetti SM 73 OO-AGT te Soest

De luchtvaartmaatschappij verloor een derde Savoia Marchetti S-73P in Soest (D) op de lijn Brussel-Berlijn. Joseph Van Den Eynde (°16 november 1903 - Antwerpen) was gezagvoerder en werd bijgestaan door tweede piloot André Moulin (°23 september 1907 - Vierves), boordwerktuigkundige Charles Delleuse (°30 juni 1910 -Temploux), radio Joseph Baus (°12 juli 1912 - Ottenburg). Zij verzorgden het vervoer van zestien Duitse passagiers.

Locatie

Soest
Duitsland
DE

Savoia Marchetti SM 73 OO-AGR te Oran

Op de lijnvlucht België-Congo stortte de Savoia Marchetti S-73P uit Kinshasa met geweld neer bij La Sénia, het vliegveld van het Algerijnse Oran. Naast vier bemanningsleden - de ex-militaire piloten Auguste Closset (°10 mei 1905 -Verviers), gezagvoerder en Marcel Liedts (°11 november 1911 - Elst, tweede piloot), radiotelegrafist Roger Maerschalck (°19 november 1909 - Ukkel) en boordwerktuigkundige René Verfaillie (°12 juni 1901 - Sint-Pieters-Jette) - waren er acht passagiers aan boord. De toedracht van het ongeval werd nooit opgehelderd.

Locatie

Oran
Algerije
DZ

Savoia Marchetti SM 73 OO-AGN te Biggin Hill - Jean Schoonbroodt, Jean Desmedt, Alphonse Verbinnen, Raymond Streckfuss

Om 15u.25 vertrok de Savoia Marchetti S-73P OO-AGN vanop het vliegveld Haren-Evere met bestemming Croydon. Aan boord elf personen: vier bemanningsleden en zeven passagiers. Tijdens de vlucht door de winterse lucht doorkruiste het toestel van Italiaanse makelij een hevige storm. Misschien veroorzaakte die ijsafzetting op de vleugels. Feit is dat toen Jean Schoonbroodt (° 25 of 29 mei 1902 - Embourg), kort na 17u. de landingsprocedure inzette. Het toestel, dat op een goede 200 meter hoogte vloog, crashte tegen een heuvel te Biggin-Hill. Er waren geen overlevenden.

Locatie

Biggin Hill
Groot Brittannië
GB

Savoia Marchetti SM 73 OO-AGS te St. Pol

De Savoia Marchetti SM 73P OO-AGS van Sabena die vloog voor het 271 Squadron van de RAF, vertrok uit Merville met een gemengde Belgisch-Britse bemanning.  Bij St. Pol (Pas-de-Calais) werd het vliegtuig neergehaald door een Messerschmitt 109. De piloot 1e sergeant-vlieger(Res.) Victor Moreau (°3 juni 1912 - Montegnée) verloor hierbij het leven. De boordmecanicien Armand Peeters van Sabena kon enkele seconden vóór de crash uit het vliegtuig springen en bleef in leven.

Locatie

Saint Pol
Frankrijk
FR