Royal Aircraft Factory SE 5

SE 5 bij Bellewaarde

Staffelführer Adam (Jasta 6) onderschepte SE5a (A8931) Sgt. J.W. Bancroft van 60 RFC Squadron had geen schijn van kans.

Boven Zonnebeke kreeg zijn SE de volle laag, wat hem verplichtte de tweedekker neer te zetten. Dat lukte hem bij de Bellewaarde-vijver waar hij prompt door Duitse infanterie werd  opgepakt en afgevoerd.

Locatie

Bellewaerde Park
Zillebeke
België
BE

SE 5 bij Poelkapelle

Leutnant Dostler van Jasta 6  had zich een prooi uitgezocht : de B509 met 2nd Lieutenant D.A. Page aan de stuurknuppel. Hij kon Page dwingen in noordwestelijke richting te vluchten, waar hij met een geraakt toestel verplicht was te landen bij Poelkapelle. Page werd zwaar gewond uit zijn SE gehaald en overleed later aan zijn verwondingen.

Locatie

Poelkapelle
België
BE

SE 5 bij Moorslede

Omstreeks 19.30 uur zagen de zebra’s hoe boven Moorslede enkele Duitse verkenners werden aangevallen door de SE5a’s van 56 RFC Squadron. Ze doken onmiddellijk hun landgenoten ter hulp en dreven de Britten uit elkaar. Een van de Albatrossen zette zich achter de A8943 van Lieutenant J.G. Young. Het was Hans Adam die de Brit met zijn mitrailleurs bleef bestoken. Young verloor plots snelheid en hoogte en moest zich langs de weg Menen-Roeselare aan de grond zetten. Hij werd krijgsgevangene.

Locatie

Meensesteenweg
Moorslede
België
BE

SE 5 A8923 bij Dadizele

Wisselvallig weer, af en toe een bui met tussentijdse opklaringen. Boven het Ieperse werden de Albatros V’s van Jasta 6 aangevallen door een patrouille SE5’s van 56 Squadron.

Leutnant Walter Stock kon er een opjagen, gaf korte vuurstoten met zijn Spandaus, maar werd plots zelf op de hielen gezeten. Hij drukte nogmaals af en dook dan door een wolk, hopend zijn belager kwijt te raken. Het lukte hem achtervolger Captain G.J.C. Maxwell af te schudden. Later bleek dat hij de A8923 die hij had opgejaagd, had getroffen en die om 15.30 uur was neergestort bij Dadizele.

Locatie

Dadizele
België
BE

SE 5 bij Dranouter

Mooi weer, licht bewolkt. In de vooravond trokken de zebrastrepen op tegen terugkerende SE5’s van 56 RFC Squadron die een formatie Martynsides G102 Elephants van  27  RFC Squadron hadden geëscorteerd bij een bombardement op Moorslede. Boven het Polygoonbos dwongen vijftien Albatrossen de vijand tot het gevecht.

Locatie

Dranouter
België
BE

SE 5 bij Wijtschate

Leutnant Küppers van Jasta 6 lukte het SE5 – A8918 van 56 RFC Squadron neer te schieten. Alhoewel gewond aan een been zette piloot Captain Broadberry zijn machine neer bij Wijtschate. Het lukte hem terug in eigen linies te geraken.

Locatie

Wijtschate
België
BE

SE 5 bij Dadizele

Het waren Leutnant Küppers en Vizefeldwebel Krebs die voor Jasta 6 de eerste overwinningen behaalden sinds hun aankomst te Bissegem-Wevelgem.  De 23-jarige Küppers  was sedert maart 1917 bij Jasta 6 gekomen en had al twee overwinningen op zijn actief.

Omstreeks 19.30 uur geraakten zeven Albatros D III’s boven Zonnebeke-Dadizele in een luchtgevecht verwikkeld met Britse Royal Aircraft Factory  SE5’s van 56 Squadron en Sopwith driedekkers van het 10 RNAS Squadron.

Locatie

Dadizele
België
BE
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon